2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szekus papokat talált a román átvilágító bizottság

2007. szeptember 3. 08:00

A román ortodox egyház több magas rangú papi személyisége együttműködött a Ceasescu-rendszer egykori titkosszolgálatával, a Securitatéval.

A román híradások szerint a testület bejelentette, hogy Nicolae Corneanu bánsági metropolita és Constantin Balaceanu Stolnici akadémikus a rendszerváltás előtt együttműködött a kommunista titkosrendőrséggel. A CNSAS ezzel meghozta első konkrét ítéleteit a román ortodox egyháznak a kommunista politikai rendőrséggel együttműködő magas rangú tisztségviselőivel kapcsolatosan.

A romániai sajtó szerint a bejelentések nem okoztak meglepetést, hiszen a Bánság metropolitája a főpapok közül elsőként ismerte el önként, hogy kapcsolatban állt a Securitatéval. Stolnici is beismerő vallomást tett már. A tájékoztatási eszközök felhívják a figyelmet, hogy az akadémikus tagja a pátriárkát megválasztó Egyházi Választási Kollégiumnak.

Teoctist román ortodox pátriárka halála után a romániai civil szervezetek kérték, hogy az átvilágító bizottság még az új ortodox egyházfő szeptember 12-i megválasztása előtt ellenőrizze az egyházi vezetők titkosszolgálati múltját.

A CNSAS Bartolomeu Anania (Kolozs), Andrei Andreicu (Fehér), Gherasim (Vilcea) és Teodosie (Tomis) ortodox egyházi vezetők politikai múltját is vizsgálja, ők korábban ugyancsak elismerték, hogy együttműködtek a volt titkosszolgálattal. Az átvilágító bizottság napirendjén szerepel a suceavai püspökhelyettes, Pimen dossziéja is, akit azzal gyanúsítanak, hogy szintén kiszolgálta a múlt rendszert. A jövő hétre mindenesetre a CNSAS elé kérették Arges, Arad és Suceava püspökét. Egyikük sem kívánja magát egyelőre a pátriárka tisztségére jelöltetni.

Mircea Dinescu, a CNSAS kollégiumi tagja nyilatkozatában elmondta: további 16, fontos egyházi tisztséget betöltő személy esetében merült fel a gyanú, közülük néhányan a pátriárka tisztségére is jelöltették magukat. Az ügyiratokat azonban 1989. december 23-án, a Ceausescu-rendszer bukásakor elégették. Dinescu szerint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) 1990-ben újabb szekus kollaboránsok dossziéinak megsemmisítésére tett kísérletet. Dinescu felpanaszolta, hogy a román ortodox egyház minden eszközzel igyekszik megakadályozni a papság átvilágítását.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár