2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szekus múlttal vádolják a román EU-biztos-jelöltet

2006. október 30. 16:00

Minden bizonnyal a román kommunista titkosszolgálattal működött együtt Varujan Vosganian, akit szerdán nevezett ki Bukarest Románia jelöltjének az Európai Bizottságba.

Kísértő ügynökmúlt:
szekus volt a román történész is

Hatalmas belpolitikai botrányt kavart Romániában az az írás, amelyet Liviu Turcu nevével jelent meg a Jurnalul National című nagy példányszámú országos napilap pénteki számában. A román külügyi hírszerzés egyik osztályának volt vezetője, aki még a kommunista diktatúra ideje alatt elmenekült az Egyesült Államokba, azzal vádolta meg a liberális Varujan Vosganiant, hogy a múltja nem tiszta. Turcu szerint a frissen megnevezett biztosjelöltet a Securitate egyik közvetlen beosztottja révén szervezte be az 1980-as évek elején. Ezt a hírt az Evenimentul Zilei is első oldalon közli meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva.

Vosganian személyével kapcsolatban azonban egyéb kételyek is felmerültek, ezért a pénteki román sajtó élesen bírálja Calin Popescu Tariceanu miniszterelnököt, akit - mint írják - a jelölésért felelősség terhel. A kormányfőt bírálók emlékeztetnek rá, hogy míg José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke a bolgár Meglena Kunevat már kinevezte biztosnak, addig Vosganian bevonását az EB-testületbe elhalasztotta. A román média brüsszeli tudósítói szerint Barroso most újabb személy jelölését várja Bukaresttől.

Vosganianról a csütörtöki román sajtóban olyan információk jelentek meg, amelyek szerint 2000-ben a kétes hírű Sorin Ovidiu Vintu üzletember finanszírozta Jobboldali Erők (UFD) nevű pártját. E párt támogatását maga az üzletember is elismerte egy júniusi lapinterjúban. Vintu korábban piramisjáték-szerű befektetési alapot hozott létre (FNI), amely később összeomlott, és emiatt több százezer ember ment tönkre.

A román sajtó szerint Brüsszelben az is elégedetlenséget váltott ki, hogy Vosganian soha nem töltött be miniszteri vagy miniszterelnöki tisztséget, a legmagasabb funkció, amelyet eddig elért a román politikában, az a szenátus pénzügyi szakbizottságának az elnöki posztja volt. Emellett azt is kifogásolják, hogy eddigi szakmai pályafutása ismeretlen uniós körökben.

Vosganian foltosnak vélt múltját egyelőre az illetékes román szervek nem erősítették meg. Mi több, a Securitate Irattárát Vizsgáló Tanács (CNSAS) elnöke kijelentette, hogy az átvilágító bizottságnak nincs semmilyen terhelő bizonyítéka Vosganian múltjáról. A CNSAS-tól azt a sajtóértesülést is cáfolták, hogy Vosganian dossziéjáról mikrofilmes másolat létezne a külügyi hírszerzés egyik vidéki raktárában.

Ennek ellenére pénteken reggel Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök felkérte az átvilágító bizottságot és a Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetőjét, hogy ellenőrizzék a két országos napilapban közölt információ valóságalapját, és hozzák nyilvánosságra vizsgálódásuk eredményét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár