Hitler elfeledett szövetségesei

Azonosították a Titanic legfiatalabb áldozatát

2007. augusztus 6. 10:00

Mégsem egy finn kisfiú, hanem a 19 hónapos korában odaveszett angol Sidney Leslie Goodwin a Titanic legfiatalabb megtalált áldozata - állítják kanadai tudósok 95 évvel a tengerjáró katasztrófája után.

`A tudomány már csak ilyen` - nyilatkozott a BBC-nek Ryan Parr, a kanadai Ontario állambeli Lakehead egyetem kutatócsoportjának vezetője. Korábban ugyanis azt mutatták ki, hogy a halifaxi temetőben az `ismeretlen kisfiú` emlékére állított sírkő alatt Eino Panula, egy 13 hónapos finn fiúcska holtteste fekszik.

A holttestet 1912 áprilisában, a Titanic tragédiája után hat nappal halászták ki az óceánból. További 152 áldozattal együtt temették el. 2001-ben aztán az egyetem kutatói engedélyt kaptak a maradványok vizsgálatára. A fogazatból és a csontokból DNS-mintát vettek, majd az utaslista és az azonosított áldozatok listája alapján arra jutottak, hogy négy gyermek jöhet szóba. A vizsgálat szerint a DNS leginkább a finn áldozat családjától kapott mintákkal illett össze, így 2002-ben hivatalos temetést rendeztek, amelyen a rokonok is részt vettek. 

"Volt azonban néhány nyugtalanító részlet az ügyben" - mondta Parr. A jelek arra utaltak, hogy a fogazat talán inkább egy két év körüli kisgyermeké lehet, a DNS-vizsgálati technika pedig időközben tovább finomodott és végül kiderült, hogy a minták és a Panula-család örökítő anyaga mégsem egyezik. Ráadásul előkerült egy fél pár gyerekcipő is, amely a levéltári források alapján a kisfún volt, a lábbeliről pedig sikerült kimutatni, hogy Nagy-Britanniában készült.

Így került a képbe az angol áldozat, a 19 hónapos korában meghalt Sidney Leslie Goodwin. A kutatók meg is találták a kisfiú egyik Amerikában élő anyai ági rokonát és a tőle vett DNS-minta mindenben egyezett Sidney DNS-ével. "A legújabb eljárásokkal sokkal biztosabb eredményre jutottunk, így most már nincs kétségünk az áldozat kilétével kapcsolatban" - mondta a kutatásvezető a The Daily Mail című brit napilap honlapján megjelent beszámoló szerint.

A Titanic első útján, 1912. április 14-én éjjel süllyedt el. 1503 ember veszett oda és csak 705 túlélője maradt a katasztrófának. Közülük már csak ketten vannak életben, a 96 éves Barbara Dainton a dél-angliai Truróból, és a 95 éves southamptoni Millvina Dean.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!