2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szakrális építészet a Kulturális Örökségvédelem Napjain

2007. augusztus 2. 11:00

Már folynak az előkészületek a szeptemberi ingyenes épületlátogató hétvége, a Kulturális Örökség Napjai megtartására.

A hivatal minden évben egy központi téma kiválasztásával igyekszik felhívni a figyelmet valamely épülettípusra, vagy építészettörténeti korszakra. Korábban így kerültek az érdeklődés homlokterébe a múzeumok, iskolák épületei, a parkok, temetők, a Zsolnay évforduló kapcsán a szecesszió épületei, majd tavaly, csatlakozva az 1956-os emlékév programjához Fél(t)múlt építészete címmel a szocreál épületek.

Az ezévi program Haza és haladás címmel a reformkor és klasszicizmus építészetét emeli ki a sok egyéb érdekes épület közül, de alkalom adódik Árpád-házi Szent Erzsébet 800. és Batthyány Lajos gróf születésének 200. évfordulójának megünneplésére is.

Az idei örökségnapok rendezvénye egyben izgalmas kapcsolódások színtere is lesz. Párizsból indult el a Városmisszió nevet viselő kezdeményezés, amelyben az épített örökség ünnepéhez hasonlóan lett partnerváros Bécs, Lisszabon és Brüsszel után Budapest is. A missziós hetek kezdő és záróeseményei általában olyan nagyszabású megmozdulások, amelyekre az egész város hivatalos. Az együttműködést a kezdő esemény azonos időpontja hozta létre, amelynek kapcsán több templom megnyitja kapuit, sőt egészen a késői órákig várja a betérőket. Kiemelt szerepet kapnak a kortárs szakrális építészeti, és ehhez kapcsolódó képző- és iparművészeti alkotások, esetenként kapcsolódó kamarahangversennyel, épületismertetéssel.

Idén több, mint nyolcvan közösségi kulturális helyszín nevezett be, hogy késő éjszakáig fogadja az érdeklődőket. A hétvége során nem csupán az épületüket mutatják be, hanem a benne zajló, illetve a település épített örökségéhez kapcsolódó rendezvényekkel is színesítik a kínálatot. Számtalan település csatlakozott első alkalommal (Vál, Szank, Bóly, Drávaiványi, Görcsönydoboka, Cigánd, Prügy Tarcal), ami örvendetes jelenség, mert ebből az derül ki, hogy a helyi közösségeknek is igénye van az értékek számbavételére és bemutatására.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvény jó alkalom arra, hogy értékeink megtekintése és felfedezése mellett észrevegyük azok sérülékenységét, mulandóságát és felhívjuk a nagyközönség figyelmét a megőrzés munkájának összetettségére, bonyolultságára. Az országos megnyitót szeptember 14-én pénteken, Sárospatakon tartják a Református Kollégium épületében, majd lovas bandérium kíséretében a Szent Erzsébet Házban folytatódik a program.

További részletek a rendezvény oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár