2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szocreált is feltámasztják a kulturális örökség napján

2006. szeptember 14. 13:15

Ha szeptember harmadik hétvégéjén kedvet érez ahhoz, hogy a `szocreál` építészeti és életstílusbeli világába meneküljön, válassza az örökségvédelmi ünnep ingyenes programjait.

Exkluzív helyszínek a forradalom 50. évfordulóján

Ismerje meg a teljes programot: Budapesten, vidéken és a külföldi helyszíneken!
Országszerte mintegy félezer helyszínen szerveznek "épületlátogatási tárlatot" a szeptember 16-17-i hétvégén - mondta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke. Varga Kálmán, az A fél(t)múlt építészete című Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozattal kapcsolatban hozzátette: a közönség számára ingyenes örökségvédelmi ünnepen olyan épületeket szeretnének megmutatni, amelyek az 1940-es évek végétől az 1970-es évek építészeti stílusáig bezáró világot jelenítik meg.

Az idei témaválasztásban nagy szerepet játszott az 1956-os forradalom 50. évfordulója - a szervezők tisztelegni szeretnének a szabadságharc emléke előtt is.

A rendezvénysorozat több mint 180 ezer látogatóra számít az olyan exkluzív - helyenként mai napig működő - épületegyüttesekben, mint például a paksi Radioaktív Hulladékkezelő, a Budapesti Kutatóreaktor, a Csepel Művek, a budai Sziklakórház vagy a pécsi, dunaújvárosi épületegyüttesek - ismertették a szervezők. A hétvégi Kulturális Örökség Napjai országos megnyitóját péntek délután két órától tartják a Budapesti Műszaki Egyetem R épületében.

A Kulturális Örökség Napjai az elmúlt évek tapasztalatai alapján jó hatással vannak a belföldi turizmusra is, mindez mutatja a "örökség-turizmus" fontos vonzerejét - mondta a tájékoztatón Somogyi Zoltán, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára. A politikus megjegyezte: szeptember közepétől a Magyar Turizmus Rt. és néhány utazási iroda "The Revolution Tour" címmel az 1956-os forradalom fővárosi színhelyeit bemutató túrát szervez külföldi turisták számára.

A hétvégi rendezvények mellett a KÖH más programokat is szervez a "szocreál" építészeti tematikával kapcsolatban: szeptember 14-től december 1-ig Budapesten, az Örökség Galériában kiállítás látható majd a Magyar Építészeti Múzeum gyűjteményéből. Egynapos konferenciát tartanak szeptember 18-án Miskolcon A fél(t)múlt - a szocialista realizmus építészeti, társadalomtörténeti és vizuális antropológiai aspektusai címmel.

Európa 48 országában rendeznek hasonló, ingyenes épületlátogató-hétvégéket. Magyarország több mint egy évtizede csatlakozott a francia kezdeményezéshez, azóta szeptember minden harmadik hétvégéje az örökségvédelem ünnepe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár