2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Műemlékvédelmet oktatnak a Monostori erődben

2007. július 25. 16:00

Első ízben rendeznek nemzetközi műemlékvédelmi és régészeti tábort augusztus 19. és szeptember 2. között Komáromban, a Monostori erődben.

A tábort szervező 40 évvel ezelőtt Franciaországban alapított műemlékvédelmi szervezet, a REMPART (Réhabilitation et Entretien des Monuments du Patrimoine ARTistique), ma már 170 tagszervezetet számlál világszerte.

Az általában kéthetes táborokban a résztvevők szakszerű vezetés mellett napi 7- 8 órát dolgoznak, a munkát gyakorló szakemberek által tartott elméleti előadások és szakmai kirándulások egészítik ki. A táborban való részvételt oklevéllel igazolják.

A Monostori erődbe szervezett első magyarországi REMPART-táborba összesen 24 fiatal, 18 év feletti önkéntest várnak a szervezők: 12 franciául beszélő magyart és 12 francia, illetve francia nyelvterületen élő jelentkezőt.

A tervezett műemlékvédelmi munkák között szerepel az I. világháborúban készült, majd 2006-ban restaurált, eredeti falképekkel illusztrált Lőoktató alsó termében a hagyományos tégla-padozat műemléki helyreállítása, a bástyák és folyosók falainak szakszerű tisztítása, a külső védművek veszélyes növényzetének irtása, valamint a Dunai árterület karbantartása.

Az elméleti előadásokat tartó szakemberek között van Varga István okleveles építész, nemzetközi műemlékvédelmi szakmérnök a szakértői csoport szervezője. Felkért előadó Ráday Mihály, a Falu - és Városvédő Egyesület képviseletében, Fejérdy Tamás, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága részéről, Vadász Orsolya, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) tagja, valamint Gráfel Lajos, a Pro Comaromiensi Alapítvány elnöke.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár