2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Newton megjósolta a világvégét

2007. június 20. 19:00

Newton nemrég előkerült levelei szerint többi munkáihoz hasonló precizitással a világvége pontos időpontját is megállapította.

"A világ 2060-ban ér véget, a Szent Római Birodalom alapítása után pontosan 1260 évvel" - áll a tudósnak egy nemrég kiállított levelében. Az általa elért tudományos felfedezések fényében a kutatók csak örülhetnek annak, hogy ebben az esetben a ráció helyett a religió vezette a tudós gondolatait. Egy, a Jeruzsálemi Héber Egyetemen kiállításra kerülő 1704-es levélben Newton ugyanis Dániel könyve segítségével számolta ki az Apokalipszis pontos időpontját.

A felfedezés legnagyobb érdekessége azonban abban kereshető, hogy a levél rávilágít a szigorúan racionalistának tartott Newton spirituális oldalára is. Szerinte a 2060-as időpont igen biztos, mondván a világ "később is véget érhet, de nem látom okát, hogy hamarabb megtörténne". Saját sorai szerint ezzel csak a korban igen nagy divatnak örvendő világvége-jóslásoknak szerette volna elejét venni.

Egy másik levelében pedig azt magyarázta, hogy ennek bekövetkezte előtt miért kell a zsidóknak visszatérni a Szentföldre. Yemima Ben-Menahem, a kiállítás egyik kurátora szerint Newton sorai egy olyan tudóst mutatnak be, "aki szerette volna Isten jelenlétét látni a világban".

A levelek közel 250 évig voltak Portsmouth grófja birtokában, majd az 1930-as években árverezték el azokat, 1969 óta pedig az Izraeli Nemzeti Könyvtár tulajdonában vannak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár