2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a ruandai népirtásról

2014. július 9. 10:11

1. A második világháború óta elkövetett egyik legnagyobb tömegmészárlás, a ruandai népirtás során hutu szélsőségesek 1994. április 6-tól július közepéig mintegy 800 ezer tuszit és mérsékelt hutut mészároltak le.

2. Az országot évszázadokon át a tuszi kisebbség tagjai vezették, ám amikor az ország felszabadult a belga gyarmati uralom alól, a hutuk vették át az irányítást, és azonnal megkezdődött a tuszik üldözése.

3. 1994. április 6-án ismeretlenek lelőtték a tuszikkal kiegyező hutu elnök, Juvénal Habyarimana repülőgépét. Bár nem kizárt, hogy hutu szélsőségesek követték el a merényletet, a tuszikat vádolták a gyilkossággal, és őrült vérengzésbe kezdtek.

4. Április 7-én hutu szélsőségesek megölték a miniszterelnök asszonyt, a védelmére kirendelt 10 ENSZ-katonát pedig kasztrálták, nemi szervüket a szájukba tömték, majd őket is kivégezték.

5. Miután 1994. április 7-én kivégeztek 10 ENSZ-katonát, a világszervezet a 2500 békefenntartó többségét hazarendelte. Kevesebb mint 300-an maradtak Ruandában.

6. A hadsereg és a szélsőséges hutu milíciák szerte az országban útzárakat állítottak fel, amelyeket a tuszik csak abban az esetben hagyhattak el élve, ha ENSZ-járműben utaztak. Az ENSZ-békefenntartók olykor cigarettával, sörrel, vagy whiskyvel fizették le az útzáraknál tartózkodó milicistákat, megmentve ezzel a kocsiban tartózkodó tuszik életét.

7. A gyilkosok az esetek többségében bozótvágó késsel, karddal, lándzsával vagy bottal végezték ki áldozataikat, köztük a nőket és a gyerekeket is. Mivel Ruandában sok tuszi és hutu élt vegyes házasságban, a hutu férjeket gyakran saját tuszi feleségük megölésére kényszerítették.

8. A hutuk gyakran iskolákban vagy templomokban hajtották végre a kegyetlen kivégzéseket, számos esetben a keresztény papok együttműködésével. Vidéken a gyilkosok gyakran banánlevelekkel takarták le a holttesteket, hogy a külföldiek által készített légi felvételeken ne látsszanak a mészárlás nyomai.

9. A hutu milicisták 2-500 ezer nőt erőszakoltak meg a vérengzések hónapjaiban. Becslések szerint mintegy 2-10 ezer gyerek fogant meg az erőszakos közösülések következtében. A népirtás egyik eszközeként bevetett nemi erőszakot gyakran szándékosan HIV-fertőzött milicisták követték el.

10. A vérengzésnek július közepén az FPR alakulatai vetettek véget. Vezetésükkel hamarosan megalakult az új kormány, és a következő hetekben mintegy 2 millió hutu hagyta el az országot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár