2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vita az ukrajnai Szovjet Megszállás Múzeuma miatt

2007. június 18. 18:00

Két rosszul kivilágított terem, szerény tárlók és avítt bútorok: a Szovjet Megszállás Múzeuma Ukrajnában nem túl gazdag, de heves bírálatot és tiltakozást vált ki.

A múzeum története 2001-re nyúlik vissza, tíz évvel a Szovjetunió felbomlása utánra, amikor a Memorial emberjogvédő szervezet kiállítást nyitott a helyiségeiben A kommunista inkvizíció krónikái címmel. A kiállítás a szovjethatalom által Ukrajnában elkövetett atrocitásokat mutatta be. A kiállítás szinte ismeretlen maradt, mígnem az idén május végén újabb tárgyakkal kibővülve új nevet nem kapott: a Szovjet Megszállás Múzeumára keresztelték át, azonnal kiváltva ezzel Moszkva és az oroszbarát ukrajnai erők haragját.

Az Ukrajna történelmének 1917 és 1991 közötti szovjet időszakát bemutató kiállításon láthatók golyó átütötte koponyák, amelyeket a Kijev melletti Bikivnya faluban találtak, ahol 1937 és 1941 között mintegy 100 ezer embert végeztek ki, valamint személyes tárgyak: gombok, kanalak, gyermekcipők, amelyeket egy tömegsírból emeltek ki.

A kiállítás legnagyobb részét a "kommunista rezsim bűneit" dokumentáló levéltári dokumentumok - a becslések szerint mintegy 10 millió ukrán életét kioltó húszas, harmincas és negyvenes évekbeli éhínségekkel, a harmincas és negyvenes évekbeli tisztogatásokkal és deportálásokkal, valamint az értelmiség elleni negyvenes és hatvanas évekbeli megtorlással kapcsolatos okmányok - másolatai teszik ki. A bejáratnál a Szovjetuniónak a gulágokat jelölő, több száz ponttal ellátott térképe várja a látogatókat, akiknek a száma a múzeum vezetése szerint évente meghaladja a tízezret. Többségük iskolás és egyetemista.

"Sokáig hallgattunk, és most el kell mondanunk az igazságot. Feladatunk, hogy kigyomláljuk történelmünk kommunista mítoszait" - hangsúlyozta Roman Krucik, a kijevi Memorial vezetője. "A Szovjetunió vívmányai elenyészők voltak ahhoz képest, hogy Ukrajna 50 millió lakosát veszítette el a szovjet időkben" - tette hozzá.

Habsburg Ottó is
meglátogatta

Ez az álláspontot (és az igencsak túlzott adatot) azonban aligha osztja a 47 millió lakosú, nacionalista nyugatbarát nyugati és oroszbarát keleti és déli részre megoszló ország. A múzeum sértés az orosz és ukrán népre - berzenkedett Viktor Csernormirgyin volt orosz kormányfő, kijevi nagykövet. "Miféle megszállás? Ki szállt meg kit?" - tette fel a kérdést. "A Nyugat lakájává tette az ukrán népet orosz- és szlávellenes politikájával" - így Natalja Vitrenko, a radikális Ukrajnai Haladó Szocialista Párt elnök asszonya. A szócsata nemrég vehemensebb formát öltött, amikor egy éjszaka ismeretlenek kövekkel dobálták meg a múzeumot, három ablakát betörve.

Krucik elutasította, hogy bármilyen oroszellenes jellege lenne a múzeumnak. "Ha a múzeum a cári Oroszország időszakát is bemutatná, amelynek Ukrajna 1917-ig része volt, orosz megszállás múzeumának is nevezhetnék, de a kiállítás csak a szovjet korszakot mutatja be" - érvelt. Viktor Juscsenko elnök ugyan márciusban megígérte, hogy tbiliszi mintára megnyitják az ukrajnai szovjet megszállás múzeumát, az ukrán hatóságok azonban eddig semmilyen támogatást sem nyújtottak a múzeumot igencsak szerény körülmények között működtető Memorial szervezetnek.

"Szponzoroknak - néhány üzletembernek és a külföldi ukrán diaszpórának - köszönhetően tartjuk fenn magunkat" - magyarázta Tetyana Szkripnik. Az idős hölgy idegenvezetőként dolgozik a múzeumban.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár