2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közös történelmet írnának az észtek

2007. május 6. 16:00

Észtország korábbi miniszterelnöke szerint Oroszországnak és a három balti államnak együttesen kellene megvizsgálni 1930 utáni közös történelmüket.

Az Európai Unió nem hivatalos lapjában, a European Voice-ban megjelent írásában Mart Laar azt javasolja, hogy a négy állam történészeiből kellene vegyes bizottságot alakítani. Ennek többek között az volna a feladata, hogy nyugvópontra juttassa a tallinni szovjet világháborús emlékmű eltávolítása nyomán Észtország és Oroszország között támadt vitát.

A szobor a temetőben

"Az 1944 szeptemberi szovjet 'felszabadítás' emlékműve ... az egyik leggyűlöltebb emlékmű volt Észtországban, amíg a szovjet megszállás 50 évvel később véget nem ért"
- írta Laar, aki kétszer is állt a balti köztársaság kormányának élén, először 1992 és 1994, majd 1999 és 2002 között. Most az ellenzéki Pro Patria-Res-Publica (IRL) jobbközép tömb vezetője. Állítása szerint a náci németeket 1944-ben észt katonák űzték ki, és "visszaállították a nemzeti kormányt". A Vörös Hadsereg a nácik visszavonulása után tért vissza, és a toompeai várkastély tornyáról a katonái által letépett lobogó nem horogkeresztes zászló volt, hanem a kék-fekete-fehér észt trikolór.

Az észtországi orosz kisebbség heves tiltakozó megmozdulásait váltotta ki a múlt héten, hogy Tallinn belvárosából egy városközponton kívüli katonai temetőbe helyezték át a Bronzkatona néven ismert felszabadulási emlékművet. Az oroszok a náci Németországgal vívott háborúban elesett szovjet katonák milliói előtti főhajtásként tekintenek a szoborra, sok észt számára azonban a háború utáni öt évtizedes szovjet megszállás keserű mementója.

Laar elképzelése szerint a történészbizottság a dél-afrikai Igazság és Megbékélés Bizottsága mintájára alakulhatna meg. A dél-afrikai testület a fajgyűlölő rendszer eltörlése után, 1994-ben jött létre, hogy feltárja az apartheid idején elkövetett kínzásokat, gyilkosságokat és az emberi jogokba ütköző minden egyéb bűncselekményt. A bizottság ugyanakkor megadta az amnesztia lehetőségét a tetteseknek töredelmes vallomásuk esetén.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár