2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
Itt támogathatod a Múlt-kor szerkesztőségét!

Színházi naplót vett az Országos Széchényi Könyvtár

2007. április 17. 09:30

Levédett, és élve elővásárlási jogával, meg is szerzett egy naplót és egy kéziratos térképet az Országos Széchényi Könyvtár a Szőnyi Antikvárium árverésén.

Színházi napló és katonai parancskönyv

Veress Endréné Méhely Mária 1905-től 1923-ig vezette színházi naplóját, amelyben a kolozsvári Nemzeti Színház és több budapesti teátrum (Operaház, Nemzeti Színház, Városi Színház, Vígszínház, Várszínház, Belvárosi Színház, Magyar Színház, Királyszínház) előadásairól számolt be. A kézírásos ismertetések mellé korabeli újságcikkeket, szereposztásokat, színlapokat ragasztott, és időrendben három kötetbe foglalta őket. A különleges, egyedi napló 20 ezer forintos kikiáltási árról indult, s 28 ezer forintnál ütötték le. Ekkor jelentette be a könyvtár munkatársa, hogy igényt tartanak a színházi naplóra.

Hosszúhetény kéziratos térképét az 1859. évi részletes felmérés szerint Szokoly Károly mérnök készítette, a község "szőlleiről". S mivel a térkép "a természettel pontosan megegyezőnek találtatván a pécsi tekint. cs. k. szolgabírói hivatal által meghitelesíttetik" - amit pecsétek, viaszpecsét, aláírások igazolnak. Ez a szép rajzolatú lap 65 ezer forintért került a nemzeti bibliotéka gyűjteményébe.

Közgyűjteménybe kívánkozott volna az 1849-ből, a szabadságharc idejéről keltezett katonai parancskönyv, s a hozzá tartozó lap, a "Honvéd 17-ik Zászlóaljbeli Fő Tisztek nevei és saját kéziratai". A parancskönyv 1849. január 1-jével kezdődik, és január 3-ig tartalmazza a parancsokat. Ezt követi Kossuth 1849. január 4-én Majthényi István báró, vezérőrnagyhoz, Komárom parancsnokához intézett levele. Január. 10. és április 30. között folyamatosan vezették az okmányt. Az irat néhány hónapos hiány után Kosztolányi Móric ezredes, a várőrség parancsnokának 1849. június 8-i napiparancsával folytatódik, majd Janik János alezredes 1849. június 14-i dandártábornoki parancsával fejeződik be.

A teljes terjedelem 256 beírt oldal, a parancsok aláírói között olyan ismert személyiségek nevei olvashatók, mint Lenkey Jánosé (az aradi vértanúk egyike), Guyon Richárdé, a branyiszkói hősé, Esterházy Pálé, Kosztolányi Móric várőrség parancsnoké. Az okmányban a  január 4-i levélen kívül megtalálható Kossuth 1849. január 14-i körlevelének,  Puky Miklós kormánybiztoshoz intézett utasításának, valamint Kossuth és Görgey június 2-i, a magyar hadsereg valamennyi parancsnokához intézett rendeletének másolata is. Ezért a kivételes dokumentumért 120 ezer forintról indult a licit, és hosszú, feszült küzdelemben egy telefonos vevőé lett a kincset érő parancskönyv, aki megszállott gyűjtő lévén, megadta érte a 850 ezer forintot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár