2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Idén elkészülhet a Hunyadi-film forgatókönyve

2007. január 11. 08:00

Idén biztosan elkészül a Hunyadi - The Sword of God (Hunyadi - Isten kardja) munkacímmel levédett történet forgatókönyve.

A világok harcába oltott keresztapa

A törökverő hadvezér életéről szóló, nemzetközi forgalmazásra szánt filmet teljes egészében Magyarországon forgatják majd - tájékoztatta az MTI-t P. Koltai Gábor producer. Bár a filmnek még nincs végleges forgatókönyve, az alkotók alapvetően két lehetséges megközelítésben gondolkodnak - derült ki a producer szavaiból.

Az egyik - ma is aktuális - megközelítés a keresztény és a muzulmán világ összeütközésére helyezné a hangsúlyt. "Abban az időben a török hódítás nemcsak Magyarországot, hanem egész Európát fenyegette. Abban, hogy ez a hódító aktivitás nem tudott kiterjedni, és megállt az ország határán, a nándorfehérvári csatának nagy szerepe volt" - magyarázta P. Koltai Gábor. A másik megközelítésben a történet a korabeli világot, az akkori családi, politikai viszonyokat mutatná be, egyfajta "középkori keresztapa" történetként. "Hunyadi Jánost ereje képessé tette volna akár arra is, hogy király legyen, de nyilván a származása miatt csak kormányzó maradt. Magyarország királyává pedig - legnagyobb meglepetésre - a legkisebb fiút koronázták, aki megerősítette apja eredményeit" - vélekedett a producer.

A látványos történelmi film elsősorban a törökverő kormányzó életének legizgalmasabb időszakára koncentrál, de megjelenik benne Hunyadi két fiának története is egészen Mátyás királlyá koronázásáig. A film persze bővelkedik majd nagy csatákban is. P. Koltai Gábor elárulta, hogy mindenképpen szeretnék bemutatni az 1444-es várnai és az 1448-as rigómezei csatát, valamint az 1456-os nándorfehérvári győzelmet. "A film ötlete is innen ered, hisz 2006-ban 550. évfordulójához érkezett az ütközet" - tette hozzá a producer.

A film alapgondolata Lengyel Andrástól származik. Az üzletember a magyar történelem, ezen belül a Hunyadi család történetének rajongója, és befektetőként részt vesz a produkció nemzetközi finanszírozásának előkészítésében - mondta P. Koltai Gábor. A producer kiemelte: szeretnék nemzetközivé tenni a történetet, de úgy, hogy közben megőrizzék a magyar történelem sajátosságait. Amennyire egy játékfilmnél ez lehetséges, megpróbálnak korhű alkotást létrehozni. Olyan hiteles eszközökkel szeretnénk bemutatni ezt a korszakot, amely a Magyarországon kívül élő nézők számára is érdekes és izgalmas lehet - magyarázta a producer, aki szerint az eddig Magyarországon készült történelmi filmek csak a helyi igényeket elégítették ki.

A Hunyadi-film másik producere Csáky Attila, a költségvetését 25-30 millió dollárra tervezik, amelynek jelentősebb része az Egyesült Államokból érkezne. A történet ugyanis az amerikai producerek érdeklődését is felkeltette, végül Harris Salomon cége, az Atlantic Overseas Pictures vállalkozott arra, hogy amerikai tőkét is bevonjon. A film előkészítése P. Koltai Gábor szerint egy-másfél évig tarthat. Bár az MTI kérdésére a producer még korainak tartotta, hogy a majdani szereplők kilétéről nyilatkozzon, annyit elárult, hogy folyamatosan tárgyalnak neves rendezőkkel és a nemzetközi filmvilágban is számon tartott színészekkel. Emellett több magyar szereplőt is felvonultatna a produkció, amelyet teljes egészében Magyarországon forgatnak majd, még az is elképzelhető, hogy az újonnan felépült pomázi filmstúdióban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár