2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háromdimenziós képen az elsüllyesztett német flotta

2007. január 10. 11:45

A legújabb digitális technológiával keltették életre és egészítették ki a német északi tengeri flotta hét hajójáról 2001-ben, hangradarral készített felvételt.

A Scapa Flow-i öblöt a 13. századtól használták a térség tengerészei, így nem meglepő, ha a Brit Flotta egyik központi bázisaként mindkét világháborúban kulcsszerepet játszott. Az első világháború végén, a leszerelési tárgyalások alatt a német flotta hajói is itt állomásoztak. 1919. június 21-én azonban úgy tűnt, hogy a németekkel folytatott tárgyalások kudarcba fulladtak, és Von Reuter admirális úgy döntött: a hajók nem kerülhetnek a britek kezébe, így azok elsüllyesztéséről határozott. Mivel a brit flotta épp hadgyakorlatra hajózott ki, és csak két romboló maradt őrségben, a németek a 74 hajóból 52-őt sikerrel küldtek a tenger fenekére.

ScapaMAP - The Scapa Flow Marine Archeology Project

Az 1970-es évekig ezek legtöbbjét felszínre hozták, illetve a víz alatt feldarabolták, így mára hét hajó maradt a víz alatt. Ezek 2001-ben védettséget kaptak, amikor a Historic Scotland nevet viselő társaság rájuk is kiterjesztette az 1979-ben elfogadott örökségvédelmi törvényt. Ma a hajók a búvárok kedvelt merülőhelyei, az elmúlt nyolcvan év azonban komolyan megviselte a maradványokat, így a hatóságok nemrég a hajók pontos térképének elkészítéséről rendelkeztek, hogy aztán sikerrel dönthessenek a konzerválási tervekről.

A kutatást a Scapa Flow Maritime Archaeology Project (ScapaMAP) munkatársai végezték el, akik első lépésként digitalizálták a 2001-ben hangradarral készített felvételeket, majd a búvárok nagyfelbontású kamerák videó- és fényképfelvételeivel térképezték fel az öböl mélyét. Ezután a fejlett adatelemzési technológiákkal összevetették a két felmérés közti különbséget, így meghatározhatták a hajók szerkezeti gyengeségeit is. Végül az eredmények alapján elkészítették a hadihajók eddigi legrészletesebb háromdimenziós képét, így a virtuális térben is láthatóvá és bejárhatóvá vált a három hadihajó: a König, Kronprinz Wilhelm és Markgraf, illetve a négy könnyűcirkáló, a Brummer, a Dresden, a Karlsruhe és Köln roncsa.

A kutatók szerint az eredmények birtokában végre kiderülhet, hogy pontosan miként is süllyedtek el a német hadihajók, illetve naprakésszé varázsolhatják a terület hajózási térképeit is. A hosszú távú tervekben egy speciális, búvárok és laikusok számára elkészített interaktív CD-ROM elkészítése szerepel. A szakemberek szerint mindez azonban nem csak ebben a projektben segíthet, hanem az Anglia partjai mentén a tenger mélyén található roncsok konzerválása is könnyebbé válhat a jövőben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár