2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cseh búvárok kutatják a Szent István csatahajót

2006. szeptember 25. 10:15

Cseh búvárok kutatják át a Szent István csatahajót, amely az I. világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének egyik legkorszerűbb hajója volt, és az egyetlen magyar csatahajóként 1918. június 10-én az első, egyben utolsó bevetésén olasz torpedótalálat következtében teljes fegyverzetével és felszerelésével együtt elsüllyedt az Adriai-tengeren a Premuda-szigettől nyugatra.

Adriai Titanic a Skodától

A 151 m hosszú, 20 ezer tonnás Szent István csatahajó korának egyik legmodernebb hadihajója volt. Egyben ez volt a legnagyobb csatahajó, amelyet valaha is elsüllyesztettek az Adriai-tengeren, ezért gyakran adriai Titanicnak is becézik - állítja Boris Gola történész, az expedíció tagja. Az elsüllyedt Szent István csatahajóra 1974-ben halászok találtak rá, s a horvát hatóságok nemzeti kulturális műemlékké nyilvánították roncsait.

"Ez az osztrák-magyar csatahajó nagyon vonzó számunkra, s egyik darabja a cseh történelem számára külön is. Csehország szintén része volt a Monarchiának, s annak hadihajóin az I. világháborúban mintegy 6000 cseh tengerész is szolgált. A hajót ugyan Fiumében építették, de fegyverzetét a plzeni Skoda gyárban, páncélzatát pedig a vítkovicei vasműben készítették" - pontosította a cseh érdeklődés indítékait a történész.

Az első cseh búvárexpedíció, amely a Fiumében (Rijeka) készült magyar csatahajót átkutatja, pénteken utazott Horvátországba - közölte Zdenek Pribyl, az expedíció vezetője. A cseh búvárcsoport 2005 nyarán már átkutatta a Montenegró partjai közelében elsüllyedt, szintén monarchiabeli Zenta cirkálót. A kutatásukról a közszolgálati Cseh Televízió együttműködésével érdekes dokumentumfilm is készült. Az idén ezt a sikert szeretnék megismételni, s a Szent Istvánról is készül majd egy dokumentumfilm. A film mellett egy könyv kiadásáról is szó van, amely tartalmazná az expedíciók és az általuk átkutatott hajók történetét.

A jövőbeli tervekről szólva Pribyl elmondta, hogy még két elsüllyedt osztrák-magyar hadihajót szeretnének átkutatni. Az egyik expedíció a Kotori-öbölben az I. Ferenc József Császár nevű hadihajóval foglalkozna, míg a másik az Erzsébet Császárnő hadihajóval, amely a kínai partok közelében a Csendes-óceánon süllyedt el. Mindkét hajó azért is érdekes, mert fedélzetükön maga I. Ferenc József császár is több hosszabb utat tett meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár