2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Feltárják Feketeszakáll hajóját

2006. november 10. 11:45

Majdnem három évszázaddal ezelőtt Feketeszakáll, a hírhedt kalóz zátonyra futott Anna Királynő Bosszúja nevű hajójával a mai Észak-Karolina egyik tengerparti városánál. A régészek most megpróbálnak szembeszállni a tenger alatti áramlásokkal, és feltárják a homok borította hajót.

A személyes történetek vonzásában

Idén tavasszal már beszámoltunk róla, hogy korábban soha nem alkalmazott leletmentő eljárás indult a hírhedt kalóz zászlóshajójának megóvásáért. A régészek a teljes hajótest vízből való kiemelése helyett a vízalatti állagmegóvásra tettek kísérletet. Az Észak- Karolina partjaitól mintegy két kilométerre folyó munka során azonban olyan problémák is felmerültek, amelyekkel a szárazföldön kutató régészek nem számolnak. A kiásott részt ugyanis az áramlás és a homok szinte azonnal betemeti.

Tekintsen bele a régészek terepnaplójába!

Az elmúlt években Chris Southerly vezető régész és munkatársai térképen beazonosították a roncs helyét, egy 45m x 20m-es területet. A búvárok pedig ebben az évben feltárták a terület egyharmadát. Műanyagból és aluminiumból készült csövekkel másfél méter oldalhosszúságú négyzeteket mértek ki, és pontosan feljegyezték, hogy mit és hol találtak. A kutatók ágyúkat, harangot, mindenféle sörétet, aranypénzt, ónkupákat és különféle orvosi eszközöket találtak, például egy olyan fecskendőt, amellyel a szifilisz kezelése során higanyt lehetett befecskendezni a húgycsőbe.


"Egy korabeli mondás szerint: egy éjszaka Vénusszal - egy hónap higannyal... Ám a higany nem is biztos, hogy használt"
- magyarázta a feltárást vezető Southerly.

Restaurátorok vizsgálják az ágyút

A 2006. október 2. és november 9. között folyó munkálatok során a régészek találtak egy 1703-ból származó hajóharangot, egy 1713-ban készült ágyút és egy 1714 és 1720 között készített pohárkészletet. Southerly szerint a tengerészeknek csak kevés holmijuk volt, néha egy tartalék ruha, egy pipa, egy kés vagy más személyes apróság. Ezek közül néhányat meg is találtak. "A tárgyaknak nem nagyon van személyes vonatkozása. S éppen ez a legnagyobb kihívás a kutatás számára, hogy megpróbáljon visszatalálni az emberekhez" - hangsúlyozza Southerly.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár