2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elektrotechnika atyja: 190 éve született Werner von Siemens

2006. december 13. 15:00

Százhúsz éve, 1816. december 13-án született a Hannover közeli Lenthében Ernst Werner Siemens német feltaláló, az elektrotechnika atyja, a nevét viselő vállalat megalapítója.

Inspiráló börtönévek

Összesen tizennégyen voltak testvérek, ő negyedikként érkezett a családba. Rajta kívül két fivére, az Angliában a Siemens-Martin acélgyártási eljárás kidolgozásával ismertté vált Carl Wilhelm, illetve August Friedrich szerzett magának nevet, fő tevékenységük a nagy hőfokú olvasztókemencék és a tüzeléstechnika korszerűsítése volt.

A család a jobb megélhetés reményében 1823-ban költözött Lübeck környékére, ahol az apa egy uradalmat irányított. Wernert eleinte otthon tanították, a polgári iskola után magántanítója volt, s középiskolai tanulmányait Lübeckben fejezte be. Érettségi vizsgát azonban nem tett - ő ugyan szívesen tanult volna tovább, de a szülők pénzügyi helyzete miatt nem lehetett mérnök. Helyzete még kilátástalanabbá vált azt követően, hogy egy éven belül mindkét szülője meghalt, így legidősebb fiúként neki kellett gondoskodnia testvéreiről.

A fiatal tüzér

Egyik korábbi tanára tanácsára jelentkezett a porosz hadsereg mérnöki hadtestéhez, azonban elutasították. Felvették viszont a tüzérséghez és rögtön egy hároméves akadémiai képzésre küldték, ahol mérnöki tanulmányokat is folytathatott. Az igen elszánt fiatal katona alapos oktatásban részesült: matematikai, fizikai, kémiai ismeretekre tett szert, előadásokat hallgatott a berlini egyetemen, végül 1838-ban tüzér hadnagyként hagyta el az akadémiát.

Valószínűleg ma szegényebbek lennénk pár telefonnal, mosógéppel és hűtőszekrénnyel, ha Siemens párbajban való segédkezésért nem kerül börtönbe. Büntetése alatt ugyanis laboratóriummá alakította börtöncelláját, s ekkor kezdtek körvonalazódni grandiózus találmányainak ötletei is. 1842-es szabadulása után visszatért a hadsereg kötelékeibe, de keresetét találmányai áruba bocsátásával próbálta kiegészíteni. Kidolgozott egy új eljárást a gőzgépek működésének szabályozására, egy új présgépet a műkő előállítására, valamint egy új nyomdai eljárást, s idővel felmerült benne a távíró-vezeték tökéletesítésének ötlete (ami arra szolgált, hogy levelezni tudjon fivérével, Wilhelmmel).

Egy ezüst kiskanál és az egyenáram segítségével dolgozta ki a galván-technikát, amelynek szabadalmát egy ékszerésznek adta el, a pénzből Angliába küldte öccsét tanulni. 1846-ban fejlesztette ki az önműködő árammegszakító telegráfot, majd később még tovább tökéletesítette a vezetékeket a szigetelt kábelek gyártásával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár