2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megrongálták a Szabadság tér szovjet hősi emlékművét is

2006. szeptember 19. 16:55

A Szabadság téren álló szovjet emlékművet súlyosan megrongálták az éjszaka folyamán. Az obeliszk mindkét oldaláról leverték a bronz domborműveket, ezeket több méterrel távolabb a földre hajították. Az emlékmű alapzatáról több négyzetméternyi kőburkolatot levertek. A szocialista időszak egyetlen budapesti köztéren maradt emlékműve korábban is sok izgalmat váltott ki. Az eredetileg csak pesti Bastille-ként ismert kivégzőhelyen az 1920-as években már Trianon-emlékmű állt.

Vésőkkel estek neki a tüntetők hétfő éjjel a Szabadság téri szovjet hősi emlékműnek, kedd kora hajnalra a déli oldaláról lebontották a szovjet címert és a feliratot, a katonákat ábrázoló domborművet pedig leverték róla. Az obeliszket fehér festékkel leöntötték, vörössel lefújták, és különféle feliratok kerültek rá. Az emlékműre magyar lobogót és Árpád-sávos zászlót tettek.

Forrás: MTI
A budapesti Szabadság tér és környéke helyén 100 évig egy II. József által építtetett tüzérlaktanya állt, melyet a pesti Bastille-nak neveztek. Sok magyar forradalmárt, szabadságharcost börtönöztek be vagy végeztek ki itt - többek között Batthyány Lajost, illetve jelképesen felakasztották Kossuth Lajost, Táncsics Mihályt, és Irányi Dánielt. A tér az ő emlékükre kapta a Szabadság nevet, a környező utcák a magyar vértanúk nevét viselik.

Forrás: MTI
1897-ben bontották le a rossz hírű laktanyát és alakították ki a jelenlegi környezetet. 1920-ban Trianon-emlékműcsoportot állítottak fel a téren, amit 1928-ban ereklyés országzászlóval egészítettek ki. 1945-ben ezt az emlékműcsoportot lerombolták.

1946-ban állították fel Antal Károly munkáját, a 15 méteres obeliszket. Az emlékmű tetején aranyszínű ötágú csillag, átellenes oldalain szintén aranyszínű sarló-kalapács, illetve két-két magyar és orosz nyelvű felirat található: "DICSŐSÉG A FELSZABADÍTÓ SZOVJET HŐSÖKNEK". Északi és déli oldalán két félköríves bronz dombormű látható. A déli oldalon nyolc szovjet harcos zászlóval és harckocsival, a háttérben a Klotild-paloták és az Erzsébet híd; az északin négy szovjet harcos, a háttérben az Országház épülete látszik. Az elesettek nevét tíz táblán sorolták fel. Ez a szocialista időszak egyetlen köztéren maradt szovjet emlékműve Budapesten.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár