2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még ma is kísért a jégember átka

2006. szeptember 11. 09:30

Tizenöt éve találta meg Helmut Simon kiránduló az Ötztaler alpokban az 5300 évvel ezelőtt élt vadász jégbe fagyott tetemét: egyesek szerint nem kizárt, hogy Ötzi bosszút áll azokon, akik a nyugalmát bolygatják.

Ötzi lelke ma is köztünk bolyong

A per Simon utódai és Bolzano tartomány között a megtalálói jogért folyik: az időközben elhunyt Simon legutóbb 150 ezer eurót követelt, de a tartomány nem szándékozik 50 ezernél többet fizetni. Mindenesetre a bíróság Simont minősítette a megtalálónak.

Forrás: EPA
Ami pedig az őskori vadász bosszúját illeti, a legutóbbi titokzatos halálesetet Ausztráliában vélték felfedezni. Ott ugyanis 2005-ben 63 éves korában elhunyt Tom Loy régész, aki éppen a jégemberről írt könyvén dolgozott. Ez már állítólag a hatodik "titokzatos" haláleset volt, amely olyanokat sújtott, akik valamiképpen kapcsolatban álltak a jégemberrel - köztük felfedezője, Helmut Simon és "Ötzi törvényszéki orvosa", Rainer Henn is, aki 1992-ben közlekedési baleset áldozata lett, miközben úton volt, hogy előadást tartson a jégemberről.

A halálos áldozatok száma egyre újabb találgatásokra adott okot. A régész Loy 12 éven át egy vérbetegségben szenvedett, amelyet röviddel azután diagnosztizáltak, hogy Ötzivel foglalkozó kutatásait elkezdte. Fivére, Gareth Loy halála után azt nyilatkozta a The Australian című napilapnak, hogy a boncolás során nem sikerült pontosan megállapítani a halál okát.

Forrás: EPA
Az ismert őstörténész és Ötzi-kutató, Konrad Spinler egyetemi tanár hosszú betegség után 2005-ben hunyt el Innsbruckban. Életében állítólag nem érezte, hogy az "átok" őt is fenyegetheti és nem sokkal halála előtt a médiának nyilatkozva tréfásan meg is jegyezte: "Én lennék vajon a következő?"

Ötzi megtalálója, Helmut Simon 2004 októberben nem tért vissza egy Salzburg melletti hegyi túráról. Holttestét több napi keresés után találták meg. Egy hegyi vezetőt, aki elkísérte Reinhold Messnert arra a helyre, ahol Ötzit megtalálták, lavina temetett be. Egy tiroli újságíró pedig, aki az elsők közt tudósított a tetem megtalálásáról, később rákban meghalt.

Ezek a halálesetek okot szolgáltattak arra, hogy az ORF osztrák közszolgálati tévében tavaly felvessék a kérdést: "A Jégember bosszút áll azokon, akik megzavarták nyugalmát?" Friedbert Karger plazma- és parafizikus a műsorban akkor azzal a teóriával állt elő, hogy a halál után az ember "lelke vagy szelleme finom anyagként" létezik tovább és "képes befolyással lenni életterünkre", így Ötzi lelke is itt bolyonghat.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár