2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

George Sand, a kalandos életű írónő

2006. június 8. 13:30

Százharminc éve, 1876. június 8-án halt meg George Sand, francia írónő. Életében főszerepet játszottak a férfiak, számtalan szeretője volt.

A férfiasan különc írónő

Amandine Aurore Dupin néven 1804. július 1-jén született Párizsban egy táncosnő és egy katonatiszt házasságából. Elképesztő családfáján felmenői közt egyaránt akadt főúr, híres marsall, sőt király éppúgy, mint madárárus, kurtizán és táncosnő, egymást követték a szerelemgyerekek, a törvénytelen leszármazottak. Aurore apja, Maurice Dupin korán meghalt, nevelését apai nagyanyja vette át, aki azon fáradozott, hogy a családi birtok - Nohant - finom modorú, művelt örökösévé tegye.

1818-ban előkelő intézetbe küldte, amelyet angol apácák tartottak fenn. A leánynak eleinte nem tetszett a zárdai életmód, néhány hónap múlva azonban vallásos áhítatba merült: apáca akart lenni. Ábrándjának nagyanyja vetett véget, akinek rohamosan romlott egészsége, így maga mellé rendelte unokáját, aki 1820-ban elhagyta a zárdát. Nagyanyja a következő évben halt meg, tőle birtokot és tekintélyes járadékot örökölt.

1822-ben férjhez ment Casimir Dudevant báróhoz, s a házaspár Nohant-ba költözött. A kezdetben harmonikus kapcsolatból két gyermek született, a fiatal feleség azonban hamarosan megunta jóindulatú, ám kissé érzéketlen férjét. Viszonyuk megromlott, férjnek, feleségnek egyaránt szeretői voltak, végül 1831-ben Aurore Párizsba utazott, ahol egy Jules Sandeau nevű joghallgatóval élt együtt. Ekkor kezdődött szabados különcködése: hogy feltűnést keltsen, férfiruhát öltött,  csizmát hordott, haját félhosszúra vágatta és szivarozott. A jó társaságot megbotránkoztató külsőségek nemcsak feltűnést keltettek Európa-szerte, de követői is akadtak szép számmal, még Magyarországon is.

A párnak idővel anyagi nehézségei támadtak, kereset után kellett nézniük. Aurore sokféle próbálkozás után jött rá, milyen könnyen megy neki az írás. Valóban: évtizedek múlva Zola mondta róla, hogy úgy ír, mintha diktálnának neki. A Le Figaro elfogadta közlésre néhány cikkét, amelyet Jules Sand álnéven közösen írt Jules Sandeauval. A George Sand álnevet, amelyen végül ismertté lett, 1832-ben használta először, egy önállóan írt regényhez, az Indianához. George Sand belépett a köztudatba, és viselője a továbbiakban a magánéletben is írói álnevét használta. Az Indiana - amelynek története szenvedélyes tiltakozás a társadalmi konvenciók ellen - a közönség és a kritikusok körében egyaránt hatalmas sikert aratott. A példányokat elkapkodták, írójuk egy csapásra gazdag és híres író lett.

Gyors egymásutánban adták ki további könyveit, regényesített életrajzát (Valentine), egy ízig-vérig romantikus történetet (Lélia), valamint egyik legsikerültebb regényét (Mauprat). 1843-ban jelent meg legnagyobb szabású, két részből álló műve, a Consuelo.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár