2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Több ezer dokumentum ázott el a Széchényi Könyvtárban

2006. január 19. 11:30

Nyolc millió forintos kár érte az Országos Széchényi Könyvtárat, mert egy nem használt vízvezeték megrepedt és több ezer dokumentum elázott.

A csőtörés még múlt vasárnap, január 8-án történt, a vezeték a negyedik emeleti könyvfeldolgozó osztályon repedt meg, egy beépített szekrény mögött - mondta Monok István, a könyvtár főigazgatója. A dolgozók csak másnap - amikor munkába álltak - vették észre a csőtörést, azonban erre az időre már a második emeleti hírlap-és könyvraktárba is lefolyt a víz.

A csőtörésben 2500 könyv és 1200 kötegnyi hírlap sérült meg. Többek között korábbi kiadású Népszabadság, Délmagyarország és Békés megyei népújság, továbbá a két világháború közötti népszerű olvasmányok. Ezek a dokumentumok a muzeális raktár állományába tartoztak. A könyvtár főigazgatójának becslése szerint a kárérték megközelítőleg nyolc millió forint lehet.

A könyvtár dolgozói a kötetek egy részét megszárították, de 76 hírlapcsomagot és 63 könyvet le kellett fagyasztani, mert csak egy speciális eljárással lehet belőlük a vizet úgy kivonni, hogy ne ragadjanak össze a lapok. Ez az eljárás azonban nagyon drága, előreláthatólag 5 millió forintba kerül majd - magyarázta Monok István.

Minden dokumentumot nem tudnak ezzel a módszerrel megmenteni, ezért a sérült könyvek, hírlapok listáját a könyvtárak között köröztetik, hátha van valahol másodpéldány. A főigazgató szerint jó a tűz és vízvédelmi rendszer a könyvtárban, azonban a csőtörést okozó vezeték egyik intézmény rajzon sem szerepelt és feltehetően sok ilyen lehet még a könyvtárban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 14.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár