2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mozart képeivel árasztották el Prágát

2005. december 6. 11:00

`Wolfgang Amadeus Mozart öt alkalommal tartózkodott Csehországban. És Ön?` - olvashatják a kérdést Prága látképét ábrázoló óriásplakátokon a járókelők Bécs utcáin.

A cseh idegenforgalmi hivatal Mozarttal reklámozza a 2006-os esztendőt, amelyet világszerte Mozart-évként ünnepelnek, mert akkor lesz Mozart születésének 250. évfordulója. Prága valóban elválaszthatatlan Mozart alkotói munkásságától. Ebben a városban volt két operája - a Don Giovanni és La Celemenza di Tito -, valamint a Prágai szimfónia ősbemutatója. A `Mozart-Prága-2006 Fesztivál` keretében 150 koncertet hallhatnak az érdeklődők, operaelőadásokat látogathatnak, kiállításokat tekinthetnek meg és különféle kulturális rendezvényeken vehetnek részt.

Prágában úgy szerették Mozartot, mint egyetlen más városban sem. 1787-ben éppen olyan óriási sikert aratott a Figaró házassága vezénylésével, mint a Don Giovanni ősbemutatójával. 1791-ben II. Lipót császár megkoronázása alkalmából Prágában mutatták be először a Titust. Mozart halála Prágában nagyobb döbbenetet keltett, mint Bécsben vagy Salzburgban. `Több mint háromezren gyűltek össze, valamennyien mélyen meghatódva korai haláltától` - jegyezte fel Mozart első életrajz írója, Franz Xaver Niemetschek.

A Mozart-ünnepségek egyik kiemelkedő eseménye lesz 2006. május 20-án a Don Gieovanni premierje a Ständetheaterben, ahol október 29-én ünnepi előadást is tartanak, 219 évvel azután, hogy Mozart az év ugyanazon a napján éppen ott dirigálta személyesen az opera ősbemutatóját.

Legendák övezik Prágában azt a munkát, amellyel Mozart és librettistája, Lorenzo da Ponte befejezte a Don Giovanni komponálását a Kohlmarkton egymással szemben lévő két szálláson, akárcsak az operának jóformán az utolsó pillanatban elkészült nyitányát, amelyet Mozart a Duschek házaspár lakhelyén, a Villa Bertrankában komponált.

2006. január 27-én, Mozart születésének 250-ik évfordulóján ünnepi koncertet adnak a Cseh Filharmonikusok Manfred Honeck vezényletével: műsoron szerepel a Prágai-szimfónia. Május 1-jén Európakoncert lesz a Berlini Filharmonikusok jóvoltából: Daniel Barenboim vezényli a Haffner és a Linz-szimfóniát. Amellett, hogy a hagyományos "Prágai Tavasz" és "Prágai Ősz" rendezvényein is megemékeznek a Mozart Évről, kiállítások mutatják be Prága zenei életét a XVIII. század végén, a nyáron pedig naponta szabdtéri előadásokon Mozart-filmeket tekinthetnek meg az érdeklődők a Gyümölcspiacon.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár