2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakövetelik a Quimbaya aranykincseket

2005. október 10. 12:30

Tekintélyes kolumbiai személyiségek megkísérlik visszaszerezni Spanyolországtól a prekolumbiánus Quimbaya kultúra idejéből származó aranykincseket.

Kormánytisztviselőkből, politikusokból, akadémikusokból és gazdasági szaktekintélyekből a letűnt kultúra egyik mai színhelyén, Quindio városában nemrég bizottság alakult, amely a kolumbiai külügyminiszterhez és Spanyolország kolumbiai nagykövetéhez fordul a páratlan nemzeti értékek visszaszolgáltatása érdekében - írta az El Tiempo című lap.

A kisméretű aranyszobrocskából, állatfigurákból, ruhadíszekből és más aranytárgyakból álló impozáns gyűjtemény kivételesen nem az egykori hódítók jóvoltából került Spanyolországba. Az 1890-es évek legelején ugyanis Carlos Holguín kolumbiai elnök annyira fellelkesült országa leigázásának négyszázadik évfordulóján, hogy nagyhirtelen a spanyol koronának ajándékozta a felbecsülhetetlen értékű leleteket.

Az aranykincseket ma féltve őrzik a madridi Las Americas Múzeumban. A szigorúságra jellemző, hogy a kolumbiai bizottság egyik tagjának a közelmúltban mindössze 15 fényképfelvételt sikerült suttyomban készítenie a múzeumban kiállított ősi tárgyakról, mielőtt a biztonsági őrök a szó szoros értelmében kihajították az épületből - írta a bogotai újság.

A Quimbaya kultúra - egyikeként a tizenhárom jelentős prekolumbiánus kultúrának - a Krisztus utáni tizedik századtól virágzott. Képzőművészetében a korszakot jellemző kétdimenziós ábrázolást a tárgyak és alakok háromdimenziós megformálásával váltotta fel. Szakértők szerint ez akkor Dél-Amerikában egyedülálló formabontásnak számított.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár