Őrült uralkodók

Római cipők Óbudáról

2005. június 15. 13:07

Arany amuletet és több sírt is találtak Óbudán egy ipari park területén. Az ásatás során római lábbelik maradványai is előkerültek. Az egyik síron azonban szó szerint, kíméletlenül átgázolt az elmúlt évszázad.

Ezen a héten folytatódtak a feltárások a III. kerületben, a Záhony utcában. A múlt hét mostoha időjárása miatt a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumának munkatársai félbeszakították a feltárásokat, de jelenleg újra ókori leletek után kutatnak. Az eddigi eredmények mellett, amelyeket képgalériánkban megtekinthetnek, további különleges kincsekkel kecsegtetnek a római kori sírok. Akiknek ez kevésnek tűnik, azok megnézhetik az ásatáson készült videónkat is.

Lassányi Gábor ásatást vezető régész felvétele
Csontváz Óbudáról

 

A Graphisoft Rt. ipari telepén folyó feltárásokról Lassányi Gábor, az ásatás vezető régésze tájékoztatta a Múlt-kort.

 

A feltárások idén március végén kezdődtek. A helyszín Aquincum polgárvárosától keletre, közvetlenül az ókori temető szomszédságában található. Az egykori Gázgyár területén volt már több tereprendezés, ennek tudható be, hogy a leletek közül többet roncsolódva találtak meg a most ásó kutatók.

 

A XIX-XX. század azonban nem tudott mindent megsemmisíteni. Több sírból ékszerek, tárolóedények, üvegkancsók, sőt: egykori lábbelik is előkerültek. Jelenleg azonban a régészek fantáziáját leginkább az az arany amulett-tartó izgatja, amit még nem röntgeneztek meg, és nem nyitottak ki. A római kori cipők bőrrésze természetesen nem élte túl az elmúlt kb. 1800 évet, de a lábbelik talpán található vasszegek - ha rozsdásodva is - jól mutatják a cipők körvonalait.

 

Az ásatás vezetőrégésze elmondta: nem tudtak volna ilyen jó eredményeket elérni, ha a Graphisoft Rt. nem tett volna meg mindent a zavartalan munka érdekében. Noha a leendő ipari park tulajdonosát a törvény kötelezi arra, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel támogatassa a feltárásokat és a leletmentést, a cég maximális együttműködésről tett tanúbizonyságot. A cég hozzáállása akár pozitív példaként is szolgálhat olyan feltárásokhoz is, ahol a tulajdonosok kevesebb figyelmet szentelnek a földben rejtőző kincsekre - mondta Lassányi Gábor.

 

Ha kérdései vannak a régészettel, vagy ezzel az ásatással kapcsolatban, akkor ne mulassza el jövő héten hétfőn, június 20-án feltenni azokat Lassányi Gábor ásatást vezető régésznek az [origo] Vendégszobájában

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!