2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az „erdei iskolák” eredetileg a tuberkulózis elleni küzdelmet szolgálták

2020. augusztus 3. 17:36 Múlt-kor

Mint a jelenlegi világjárvány is mutatja, az emberiség képes megtanulni együtt élni a láthatatlan fenyegetésekkel, egyúttal azonban mindig keresi a módját annak, hogy küzdjön ellenük. Amikor az emberiséget legjobban pusztító kór a tuberkulózis (TBC) volt, a harc egyik színterévé különös módon az iskolák váltak.

A megállíthatatlan gyilkos

A 20. század hajnalára a tuberkulózis – más néven gümőkór – vált a vezető halálokká az Egyesült Államok lakosságának körében. A „fehér pestisnek” vagy „fehér halálnak” is nevezett betegség a becslések szerint mintegy 450 amerikaival végzett naponta, a legtöbb áldozat 15 és 44 éves kora között járt.

Ekkoriban a betegséget főként a koszos, hiányos higiéniájú lakókörülmények számlájára írták – a munkásság jobbára ilyen viszonyok közt élt az ipari forradalom kezdete óta mind a tengerentúlon, mind Európa nagyvárosaiban.

Hatásos gyógymód nem lévén, a „nyílt levegőt” tekintették a leghatásosabb kúrának – a beteget annyi friss, kültéri levegőnek és napfénynek kellett kitenni, amennyinek csak lehetséges volt.

Ez vezetett a Magyarországon is ismert szanatóriumok elterjedéséhez szerte Európában és az Egyesült Államokban, a luxusüdülő-szerű intézetektől az állami működtetésű, kórházszerű installációkig.

Habár a tuberkulózis áldozatai közt sok volt a szegény városi lakos, senki sem volt immúnis a betegségre – a gyermekek pedig különösen fogékonyak voltak rá.

Sok orvos és pedagógus is úgy gondolta, a zsúfolt tantermek és a friss levegő hiánya egyenesen a betegség terjesztőjeként hat. Felmerült tehát a kérdés: mi lenne, ha kivinnék a gyermekeket a szabadba?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Iskola a szabadban Chicagóban, 1911. (kép forrása: Flickr)Télen kint tanuló gyermekek Hollandiában, 1918. (kép forrása: Flickr)Szanatórium a Fekete-erdőben, Németország, 1914. (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár