2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elmúlt ezer év hadi- és vadászfegyverei láthatók a Nemzeti Múzeumban

2019. december 6. 13:25 MTI

Ezer év történeti fegyvereiből és vadászati eszközeiből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban csütörtökön Budapesten. Az Acél és Szív című kiállítás anyaga három magyar magángyűjtemény több mint 450 műremekét mutatja be. A honfoglalástól a 19. századig vonultatja fel a különböző korszakok hadászati és vadászati eszközeit.

Az Acél és Szív című kiállítás anyaga három magyar magángyűjtemény több mint 450 műremekét mutatja be. A honfoglalástól a 19. századig vonultatja fel a különböző korszakok hadászati és vadászati eszközeit.

A tárlat az egyik beharangozó rendezvénye a 2021-es "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításnak.

A rendezvény lebonyolításáért felelős kormánybiztos, Kovács Zoltán kiemelte: az Acél és Szív című tárlat iparművészeti remekműveken keresztül mutatja meg egy-egy kor kultúrájának lenyomatát.

A 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás az 1971-es nagysikerű Országos Vadászati Kiállítás hagyományának folytatása. Az eseménysorozat központi, budapesti kiállítása egy ezeréves séta lesz a magyar vadászati kultúrában - mondta el Kovács Zoltán.

A Nemzeti Múzeum története szorosan összekapcsolódik a magángyűjteményekkel. A Nemzeti Múzeum, szemben sok nagy európai múzeummal, nem királyi gyűjteményből, hanem magánemberek adományaiból jött létre - hangsúlyozta az eseményen Varga Benedek főigazgató. Hozzáfűzte: a Nemzeti Múzeum egyik első adományozója egy egyszerű takácsmester volt.

Csörge Csaba, a kiállítás kurátora, magángyűjtő kiemelte: az Acél és Szív kiállítás szerkezetileg három részre tagolódik. Központi helyen szerepelnek a vadászati eszközök, elsősorban a 16. századtól a 19. század elejéig.

Az első részben kaptak helyet a magyar és európai történelem fegyverei a honfoglalás és államalapítás korától, a keresztes háborúkon és a 30 éves háborún át, egészen a 19. századi forradalmakig.

A harmadik részben az Oszmán Birodalom ötvösművészeti szempontból is értékes fegyvereit ismerhetik meg a látogatók.

A kiállítás egyik kiemelt műtárgya gróf Andrássy Gyula (1823-1890) miniszterelnök díszes ezüstszablyája, amelyet 1840-ben, 17 évesen kaphatott meg, amikor átvette a család birtokainak irányítását - mondta el.

Hozzáfűzte: szerepel a tárlaton Guyon Richárd (1813-1856), az 1848-49-es szabadságharc honvédtábornokának névre szóló díszfegyvere is, amelyet testvérén keresztül vitézségéért adományozott neki az angol nemzet. A francia-angol származású tiszt ekkor már az oszmán seregben harcolt az oroszok ellen.

A kiállítás kiemelt műtárgyai között látható Erős Ágost (1670-1733) szász választófejedelem, lengyel király gazdag kidolgozású, elefántcsonttal díszített pisztolya is - hangsúlyozta Csörge Csaba.

A tárlat legrégebbi műtárgya egy 9. század eleji avarkori kard, a legnagyobb pedig egy 2 méter hosszú naszádpuska a 16-17. század fordulójáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár