2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arany, tűz és akasztófa: mennyire voltak hatásosak a karanténok a történelem során?

2020. február 6. 18:33

Védelmi vonalak

A karantén kialakulásának közeli rokon velejárója volt az úgynevezett „cordon sanitaire” („tisztasági kordon”) megjelenése is. Ez egyfajta védelmi vonalat jelentett, gyakran fegyveres őrök által biztosítva, melynek célja a járvány távoltartása volt egy adott területtől.

Ennek egyik leggyakrabban emlegetett példája az angliai Derbyshire megyei Eyam falu önkéntes elszigetelődése egy 17. századi bubópestis-járvány idején.

A falun kívülről származó ellátmányt meghatározott határköveknél helyezték el, cserébe a falubeliek itt folyóvízzel vagy ecettel „fertőtlenített” pénzérméket hagytak. Végül a 350 lakos háromnegyede életét vesztette a járványban, amely azonban nem terjedt tovább a falunál.

Ennél is ambiciózusabb volt az a Mária Terézia által bevezetett, katonai erővel fenntartott „cordon sanitaire”, amely egészen 1871-ig érvényben maradt a Habsburg területek és a gyakori pestisjárványoktól szenvedő Oszmán Birodalom közös határán.

Ezen idő alatt, habár a török területeken számos alkalommal volt járvány, az egyszer sem terjedt át a határon.

E sikeres példák ellenére rendkívül nehéz akár a határzárok, akár a karanténintézkedések járványmegelőzési hatékonyságát értékelni. A történelem során ezek többségét a minden betegségért felelősnek tekintett „fertőző levegő” hibás elmélete ihlette.

Tény, hogy a „miazmaelmélet” néven is ismert régi közvélekedés a légi úton terjedő fertőzések továbbadásának gyakran állta útját, azonban a patkányok vagy a bolhák szerepével kapcsolatos ismeretek hiánya azt is jelenti, a karanténok sikere gyakran esetleges volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Járványban elhunytak holttesteinek szállítása a középkorban (kép forrása: ancient-origins.net)„A római Csőr doktor” ábrázolása 1656-ból. Az úgynevezett  „pestisdoktorok” dolga főleg a lezárt városrészek lakosságának számontartása, és nem a betegség gyógyítása volt (kép forrása: Wikimedia Commons)A karantén alá helyezett hajók kikötője Máltán (kép forrása: sciencefriday.com)Fertőzött hulláktól való megszabadulás a kora újkorban (kép forrása: ozy.com)Elkerített lakosok egy libériai nyomornegyedben, 2014. augusztus (kép forrása: cbc.ca)Libériai rendőrök egy karanténövezet határán 2014. augusztus 20-án (kép forrása: voanews.com)A milánói lazaretto a 19. század végén (kép forrása: Wikimedia Commons)Sárgalázban szenvedő lány egy 19. századi festményen (kép forrása: Wikimedia Commons)Japán iskoláslányok maszkban a spanyolnátha-járvány idején (kép forrása: Bettmann Archive)A határkő Eyam falunál, ahol a „tranzakciók” végbementek. A kőbe fúrt lyukak ecettel voltak töltve, ezekbe helyezték a falubeliek a segítőiknek szánt pénzérméket. (kép forrása: Twitter)Karantén alá helyezett tömeget oszlató katona Libériában, 2014. augusztus (kép forrása: time.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár