2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

A mesevilágban élő őrült király, aki éjjel járta birtokait, nappal pedig aludt

2020. július 14. 12:04 Kárbin Ákos

A mesevilág díszletei

A „hattyúkirály” amellett, hogy Wagner zenéjének fanatikus rajongója volt, hatalmas és drága kastélyépítkezésekbe kezdett, amelyekhez ihletet az 1867. évi párizsi világkiállítás alkalmával tett utazásaiból kapott. Ugyanazon évben járt a türingiai Wartburg várában, amely a neuschwansteini kastély előképe lett számára.

Első nagyszabású tervének megvalósításáról 1868-ban írt Wagnernek. Lajos a terv kidolgozásával Eduard Riedel udvari építészintendánst bízta meg. Az alapkő letételére 1869. szeptember 5-én került sor.

A kastélyt egy magas szirt csúcsára építtette fel. A román és neogótikus stílusjegyeket ötvöző fellegvár küllemre a mesevilágot idézi, viszont belülről a falakat márvány, arany és fafaragások borítják. A beltéri munkálatok tizenhét fafaragónak biztosítottak megélhetést négy éven keresztül. Az építkezést végül 1884-ben fejezték be, és Lajos mindössze 174 éjszakát töltött a palotában.

A király kedvelte a francia építészetet, és hódolója volt XIV. Lajosnak, a Napkirálynak. II. Lajos többször is járt Versailles-ban, a látottak hatására elhatározta, hogy felépíttet egy hasonlóan fényűző és szép kastélyt. Egyik versailles-i útját követően vásárolta meg a Linderhof nevű vadászterületet, ahol korábban édesapja, II. Miksa is vett egy vadászházat.

Az építési munkálatok 1870-ben kezdődtek meg, és nyolc évvel később, 1878-ban fejeződtek be. A kastély legnagyobb terme az előcsarnok, amit vörös márványoszlopok ékesítenek, és a közepén XIV. Lajos bronz lovas szobra található. Stílusát tekintve leginkább a rokokóhoz áll közel.

Az ebédlőben egy hatalmas méretű asztal állt, amelyet a padlón át le lehetett ereszteni azért, hogy a következő fogáshoz megrakodva emelkedjen föl. Ezt a kunsztot azonban Lajos nem használta ki, ugyanis soha senkit nem látott vendégül vacsorára. A kastély egyik különlegessége, hogy csak egyetlenegy hálószoba található benne.

II. Lajos Wagnerhez fűződő kapcsolata miatt alakították ki a kert végében található sziklaajtót, amelyből út nyílik a mesterségesen kialakított, a Tannhäuser által inspirált Vénusz-barlangba.

Az Alpok havas hegycsúcsai között található a Chiemsee, amelynek közepén egy 230 hektáros szigeten áll II. Lajos másik versailles-i mintára épült kastélya. Hajóval közelíthető meg az épület, amely a méltán híres neuschwansteini kastélyánál is költségesebb építkezés volt, azonban azt sohasem fejezték be. A király élete során csupán kilenc napot tartózkodott a kastélyban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Richard WagnerralA Herrenchiemsee-kastélyJegyesévelÉdesanyjával és öccsével, OttóvalA neuschwansteini kastély

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár