2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A 19. század szexbombája, aki ujja köré csavarta a férfiakat, majd hozzáment az elnökhöz

2020. március 25. 17:54 Múlt-kor

Julia Gardiner Tylerre, John Tyler amerikai elnök második feleségére, aki egy rövid ideig, pontosan 1844-től 1845-ig volt az Egyesült Államok First Ladyje, a legnagyobb jóindulattal sem lehetett azt mondani, hogy egy szégyellős virágszálként élte volna életét. Az erős akaratú, makacs nő rövid „hivatali ideje” alatt fontos politikai és társadalmi szerepet játszott a Fehér Házban. Hírnevét nemcsak közéleti szerepvállalásával, de botrányaival, többek közt a nálánál harminc évvel idősebb John Tyler elnökkel kötött házasságával is öregbítette.

Long Island rózsája

Julia Gardiner 1820. május 4-én egy befolyásos és gazdag család lányaként látta meg a napvilágot. Apja, David Gardiner földbirtokos ügyvédként és New York állam szenátoraként a helyi elithez tartozott. A család nem messze Long Islandtől egy saját tulajdonban lévő, a család nevét viselő szigeten élt.

Julia gyönyörű, előkelő és kifinomult szépségként lépett a felsőbb körök társasági életének színpadjára. A reményteli kezdést azonban hamarosan botrány követte, hiszen a 19 éves lány az elit társadalmi konvencióit felrúgva „modellnek” állt, és egy a középosztályt kiszolgáló ruházati áruház „reklámarca” lett. A skandallumot okozó hirdetésben Julia egy idősebb, középkorú férfi oldalán finom kézitáskával és elegáns esernyővel a kezében pózol, alatta pedig felirat díszelgett: „Long Island rózsája”.

Egy jó hírű és vagyonos család leányaként „modellkedni” az 1830-as évek Amerikájában finoman szólva zavarba ejtő cselekedetnek minősült. Julia szülei valósággal őrjöngtek. A hirdetés széles körben publikálásra került, a szülők pedig hogy elkerüljék a nagyobb botrányt, egy hosszabb európai utazásra vitték Long Island zabolátlan rózsáját, remélve, hogy a tengerentúli távollét alatt elcsitulnak majd a skandallum által gerjesztett hullámok, és helyreállhat a nonkonformista hölgyemény hírneve.

A szülők hiába reménykedtek, imáik nem találtak meghallgatásra, Julia visszailleszkedése a New York-i elit köreibe nem sikerült valami fényesen, botrányt botrány követett. Az élettel teli ifjú hölgy szépségének tudatában ugyanis intenzív flörtölésbe kezdett. A kacér Julia 1841 telén gyakorta kapott házassági ajánlatokat, és az pletyka járta, hogy számos befolyásos fiatalemberrel viszonyt is kezdett.

Az udvarlók között ott volt az Egyesült Államok akkori elnökének fia, ifjabb John Tyler is. Az ifjabb Tyler és Julia kapcsolata végül kimerült egy rövid udvarlásban. A fiatalember helyére azonban nem sokkal később új jelentkező érkezett, aki nem volt más, mint az apja, az időközben megözvegyült idősebb Tyler.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár