2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Állat- és Növénykert Budapesten

2011. augusztus 10. 11:45

Magyarország első állatkertje 1866. augusztus 9-én, egy napsütéses csütörtökön nyitotta meg kapuit. A Múlt-kor most a száznegyvenöt éves intézmény fordulatos történetét eleveníti fel.

Főúri kiváltságból népszórakoztatás

Európa első újkori állatkertjét I. Ferenc Német-Római császár, Mária Terézia férje alapította 1752-ben. Az állatoknak az uralkodócsalád schönbrunni, nyári rezidenciájának hatalmas kertje adott otthont. A különleges szórakozás sokáig csupán az előkelő család tagjai számára volt fenntartva, s 1778-tól is kizárólag a "megfelelően öltözött emberek" osztozhattak az élményben. A laikus nagyközönség csupán a Monarchia felbomlása után tapasztalhatta meg az állatsereglet látványát. Egészen addig a kert - a királyi família privát vagyonaként - saját kezelés alatt állt, s csak ezt követően került állami irányítás alá

A kontinensen másodikként Berlin lakói örülhettek az egybegyűjtött fajoknak. 1841-ben IV. Frigyes Vilmos porosz király számos egzotikus állatból, valamint egy értékes fácángyűjteményből álló kollekcióját adományozta a főváros polgárainak. Három évvel később megnyitotta kapuit Európa első, valóban a nagyközönség érdeklődését kielégítő állatkertje.

Forrás: www.sk-szeged.hu

Hazánk első és sokáig egyetlen ilyen létesítménye nem volt előzmény nélküli. A Magyar Királyság területén a középkor óta vadasparkok álltak a vadászni vágyók rendelkezésére, amelyek egyúttal a környékbelieknek az élővilágra vonatkozó kíváncsiságát is kielégítették.

Székesfővárosunk intézményesített "vadasparkjára" azonban egészen 1866-ig várni kellett - olvasható az állatkert honlapján. Habár létrehozásának ötlete már a reformkor kezdetén felmerült, a társadalmi érdekegyesítés, a magyar nyelv kérdése - valamint az osztrák hatóságok állandó közbenjárása- néhány évtizeden át háttérbe szorította az állatkert ügyét. A kiegyezés közeledtével ez a társadalmi igény is egyre nagyobb teret kapott, mígnem Xantus János, Szabó József és Kubinyi Ágoston természettudósok megalapították a kert üzemeltetésére hivatott részvénytársaságot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár