2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titokzatos szobát találtak az Indiai Nemzeti Könyvtárban

2010. november 22. 16:10

A restaurátorok egy hatalmas, elfalazott szoba nyomait fedezték fel a 18. században épült kalkuttai Belvedere házban, amelynek falai közt tavalyig az Indiai Nemzeti Könyvtár működött. Bár a helyiségnek egyelőre nem találják a bejáratát, a kutatók mindenképp szeretnék megtudni, hogy mit falazhattak el az épületben.

A Belvedere ház állapota az elmúlt évtizedekben nagyon leromlott, ezért tavaly 2,2 millió könyvet költöztettek egy hatalmas, újonnan épített könyvtárba, hogy megkezdődhessen a gyarmati korból származó palota rég várt felújítása. A munkálatokat az épület teljes körű felméréséve kezdték, amelynek során a mérnökök a földszinten egy zseniálisan elrejtett, korábban ismeretlen 100 négyzetméteres helyiség nyomait fedezték fel. A szoba minden lehetséges oldalát, plafontól padlóig megvizsgálták, ám bejáratnak nincs nyoma.

A felfedezés óta spekulációk tömkelege látott napvilágot az indiai sajtóban: egyesek csontvázakat, és kincseket vizionálnak a terembe, míg vannak, akik szerint foglyokat falaztak el ott. A felmérést vezető régész, Tapan Bhattacharya szerint a felújítás addig nem lehet teljes, míg ki nem derítik, hogy mi lehet ebben az elzárt szobában, ezért hamarosan lyukat fúrhatnak a terem egyik falába, ehhez azonban a kulturális minisztérium különleges engedélyére lesz szükség, amit eddig még nem kaptak meg.

A Belvedere házat Mir Dzsafár építtette az 1760-as években, és sokkal később India első főkormányzójának, Lord Warren Hastings-nek adományozta. A legenda szerint a brit elöljáró 1780-ban az épület földszintjén vívott párbajt Sir Philip Francis-szel. A háznak később több tulajdonosa is volt, míg 1953-ban a korábban Birodalmi néven ismert, akkor már Nemzeti Könyvtárat költöztették oda.

Az épülettel kapcsolatos pletykák is évszázadosak: a sokak szerint kísértetjárta épületben többször kapcsolódnak fel maguktól a fények, és vannak, akik szellemhintókat is láttak a bejáratnál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár