2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Névtelen grófnő rejtélye

Élt egy titokzatos menekült a 19. században Németországban. A korabeli szemtanúk elmondása szerint rendkívüli módon hasonlított Madame Royale-ra, XVI. Lajos és Marie Antoinette lányára - annak ellenére, hogy az ő sorsa jól ismert. Látszólag. E szövevényes históriában csak az biztos, hogy XVI. Lajost 1793. január 21-én lefejezték. Azt mindenki látta. Onnantól kezdve a többit titokzatos homály fedi.

Ezt a rejtélyekkel teli históriát lassan már két évszázada vizsgálják a történészek. A misztikus események helyszíne a piciny szász hercegség fővárosa, Hildburghausen.

1807. február 7-én éjfél körül egy elegáns, lefüggönyözött lovas kocsi állt meg a város legelegánsabb szállodája, az Englischer Hof előtt. A közeledő hintó láttán a tulajdonos, Andreä szenátor eloltotta a lépcsőházat megvilágító lámpásokat. A járműből a kocsison kívül egy fiatal hölgy és egy férfi szállt ki, mind a ketten téli öltözékben voltak. Másnap a személyzetet figyelmeztették, hogy a második emeleten megszálló párt senki sem zavarhatja, sőt még apartmanjuk ablakainak megfigyelésétől is tartózkodjanak.

Ebben a zűrzavaros időben a Napóleon uralma elől menekülő francia emigránsok gyakori vendégek voltak errefelé, a régió ideális rejtekhelynek bizonyult. Ugyanakkor ezek az utazók igencsak furcsán viselkedtek. Valakitől nagyon félhettek, mivel szinte lehetetlen volt őket látni. A függönyöket állandóan összehúzták. Az idegen úr a leveleket Louis-Charles Vavel de Versay-ként írta, ez a családnév azonban ismeretlenül hangzott errefelé. Egy reggelen, amikor a pár rövid sétára indult, jobban szemügyre vehették őket. A férfi, aki negyven körül járhatott, magas termetű volt, szőkés barkóval szegélyzett arcának vonásai némi szigorúsággal vegyültek. A nő sokkal fiatalabbnak tűnt, de ezt egyértelműen nem lehetett megállapítani, mert vonásait teljesen eltakarta a vastag fátyol.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár