2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emléktábla a Héttoronyban raboskodott magyaroknak Isztambulban

2009. június 26. 19:17 MTI

Emléktáblát avattak a 16-17. században a Héttoronyban raboskodott magyar történelmi személyiségek emlékére az isztambuli Héttorony (Yedikule) Múzeumban.

A gránittáblán a leghíresebb rabokat korhű viseletben ábrázoló gravírozás látható, valamint magyarul, angolul és törökül egy felirat: "Török Bálint, Bornemissza Gergely, Majlád István, Béldi Pál és mindazon magyar rabok emlékére, akik hazájuktól távol, a Héttoronyban raboskodtak a 16-17. században" - tájékoztatott Székelyné Németh Mária isztambuli főkonzul.

Az emléktáblát a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület és a Bornemissza család állíttatta a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával. Aykut Aki, a Héttorony Múzeum igazgatója az avatón elmondta, hogy a Yedikule évszázadokon keresztül hírhedt börtön volt, ahol nem csak külföldi követek, különböző nemzetekhez tartozó neves személyiségek, főtisztek raboskodtak, hanem még egy török szultánt is kivégeztek a falai között. Hozzátette, hogy a Héttorony Múzeumot szeretné fontos kulturális központtá tenni, ezért lényeges, hogy az intézmény további, a Yedikuleben raboskodott egykori magyar vitézek emlékére létrehozott tábla avatásához hasonló kulturális-történelmi megemlékezéseknek otthont adjon.

A Héttorony az a hely, ahol Gárdonyi Géza híres regénye, az Egri csillagok egy része is játszódik, és ahol a magyar történelem ismert vitézei, Magyarország és Erdély vezető személyiségei, Török Bálint, Majlád István, Bornemissza Gergely, majd egy évszázaddal később Béldi Pál raboskodott és fejezte be küzdelmes életét a Márvány-tenger partján - fogalmazott a főkonzul. Mint hangsúlyozta, a török és a magyar nép mai barátságára, a két ország közötti szoros szövetségre és partnerségre jellemző, hogy egymás történelmi személyiségeire - még ha egykoron harcoltak is egymással - tisztelettel és megbecsüléssel gondolnak.

A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület fontos küldetést teljesít: felkutatja és a közönség számára hozzáférhetővé teszi a világban fellelhető magyar vonatkozású emlékeket. "Nagyszerű, hogy Rodostóban megemlékezhetünk vezérlő fejedelmünkről, de ugyanilyen fontos, hogy fejet hajthassunk a Yedikule egykori foglyai előtt is" - mutatott rá Messik Miklós elnök. A Bornemissza Gergely Emlékbizottság nevében Keszthelyi László elnök a Szózatból és a Szigeti Veszedelemből idézett, és meleg szavakkal tett hitet amellett, hogy Bornemissza Gergely emléke a magyarok szívében örökké élni fog.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár