2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Emlékművet kap a titokzatos okok miatt lelőtt színész

2009. április 21. 14:24 MTI

Emlékművet kap Spanyolországban Leslie Howard színművész, az Elfújta a szél sztárja nem messze attól a helytől, ahol 1943-ban a németek lelőtték repülőgépét.

A Royal Green Jackets történelmi társaság kezdeményezésére felállítandó emlékmű egy propellert ábrázol, amelyre rávésik mindazoknak a nevét, akik Leslie Howarddal együtt vesztették életüket a légi szerencsétlenségben. A szobrot ez év júliusában Cedeira mellett avatják fel. Mint Manuel Santiago Arenas Roca, a társaság elnöke hangsúlyozta, Leslie Howard a tengelyhatalmak ellen kampányolt a II. világháború alatt. A németeket aggasztotta a népszerű színész náciellenes kampánya, ez okozhatta a művész vesztét.

Több könyv is foglalkozik a KLM szerencsétlenül járt 777-es járatával, amelyet német Junkersek lőttek le. A németek meggyőződése szerint Leslie Howard titkos küldetésben járt, hogy megakadályozza Spanyolország csatlakozását a tengelyhatalmakhoz. Franco tábornok szövetségre lépett a nácikkal, ennek alapján Németország vadászrepülőgépeket állomásoztatott Spanyolország területén.

Jose Rey Ximena spanyol történész szerint lassacskán feledésbe merül Leslie Howard hozzájárulása a náci Németország legyőzéséhez. A legtöbb könyv, amely a színész idő előtti halálával foglalkozik, az 1950-es években látott napvilágot. A történelmi társaság adózni kíván a háborús hős emlékének, aki hírnevével és szónoki képességeivel viselt hadat a náci propaganda ellen.

Leslie Howard (eredetileg Steiner László) 1893. április 3-án Londonban született. Egyetemi tanulmányai után a bankszakmában kívánt elhelyezkedni, de az I. világháború kitörése megakadályozta ebben. A harctérről 1917-ben sebesülten visszatérő fiatalember színészettel próbálkozott Londonban, majd három évvel később Amerikába költözött, ahol a Broadway-n sikeresen debütált angol gentlemanszerepben.

A színház vezette el a film világába is. Először olyan darabok filmváltozatában lépett fel, melyekkel a már színpadon is sikert aratott. Első, 1930-ban forgatott filmje után teljesen Hollywood felé fordult, bár vissza-visszatért Angliába, ahol 1938-ban a G. B. Shaw Pygmalion-ja filmváltozatában Higgins professzor szerepét játszotta. Legnagyobb sikerét az Elfújta a szél Ashley Wilkes szerepe hozta meg 1939-ben. A II. világháború kitörése után Leslie Howard visszatért Európába, ahol rendszeresen fellépett angol katonák előtt. 1943 június 1-én a Viscayai-öböl felett lőtte le a német légierő a gépet, amelyen Lisszabonból tért haza a színész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár