2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Szemtől szemben a jégemberrel

2009. március 4. 13:36 MTI

Kétnapos fotózást követően felkerültek az ausztriai jégemberről, Ötziről készült speciális háromdimenziós képek az internetre. A gleccsermúmia szabad szemmel eddig nem ismert titkait fedte fel.

A szakemberek a tudományos érdeklődést és Ötzi szükségessé váló konzerválását egyesítették az akcióban - közölte az EURAC intézet. A jégember testét borító több mint 50 tetoválást felfedő speciális képek keddtől már az interneten is megtekinthetők.

A két nap alatt több mint 150 ezer felvétel készült a múmiáról, milliméteres részletességgel, 16 különböző szögből fotózták a testet. A háromdimenziós felvételek speciális piros-zöld szemüvegek használata segítségével térbeli ábrázolást is nyújtanak a világ legrégebbi gleccsermúmiájáról.

A nagyfelbontású képek révén az egész testet, de akár a legkisebb részleteket is meg lehet tekinteni. "A projekt révén segíteni akartuk a tudósok kutatását" - mondta Marco Samadelli, a fotózás vezetője a projekt prezentációján. A tudósok mellett azonban az összes érdeklődő hozzáférhet a képekhez, az internetes oldal német, olasz, és angol nyelven érhető el.

A gleccsermúmia védelmét szolgáló szigorú szabályok tiltják a szélesebb közönség számára, hogy közelről vegyék szemügyre a jégembert. Az Ötzi testén végzendő beható vizsgálatok szintén ellentétesek a konzerválás szempontjaival. A fotózással a nehezen kielégíthető érdeklődésnek akarták elébe menni. Az 1991-ben Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban talált, több mint ötezer éves Ötzi mínusz 6 fokon és 98 százalékos páratartalom mellett "éli mindennapjait" a bolzanói régészeti múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár