2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Frusztrált biztosítási ügynök érdeme a töltőtoll

2009. február 11. 14:18 MTI

A maga korában forradalmi találmánynak számított, ma pedig már alig használják a töltőtollat, amelyet 125 éve, 1884. február 12-én szabadalmaztatott Lewis Edson Waterman amerikai feltaláló.

Waterman 1883-ban biztosítási ügynökként dolgozott és éppen élete szerződésének aláírására készült. A nagy alkalomra vásárolt töltőtoll azonban előbb csak nem fogott, utána eltört és a tinta ráömlött a papírra, az üzlet füstbe ment. A megszégyenült és dühös Waterman bátyja kis műhelyébe vonult vissza és néhány hónap múlva előállt a ma ismeretes elven működő töltőtollal, amelyet 1884. február 12-én jegyeztek be a szabadalmi hivatalban.

Az írástudók évszázadokig behasított madártollat mártottak a tintába, majd a 19. század elejétől elterjedtek az acéltollak. Ezek azonban még mindig egyenetlenül írtak és gyakran tarkították pacával a papirost, ráadásul kényelmetlenek is voltak, a fából készült tollszárban a tintatartóhenger feltöltését pipettával kellett elvégezni. Az új találmány mégis sokak életét könnyítette meg, hiszen nem kellett többé a tintásüveget cipelni, amelynek tartalma könnyen kiömölhetett vagy a ruhára fröccsenhetett.

A frusztrált Waterman volt az, aki elsőként alkalmazott kis lyukat a tollhegyen, és kis barázdákat a tollhegyet támasztó "nyelven", így írás közben már csak annyi tinta került a papírra, amennyi éppen szükséges volt a betűk megformálásához. A barázdák azt is lehetővé tették, hogy a tartályból kiszivárgó tinta helyébe levegő juthasson, ezáltal kiegyenlítődhessen a légnyomás, biztosítva a folyamatos használat lehetőségét.

Waterman első, kézzel gyártott tollait egy szivarboltban adta el, termékeire öt év garanciát vállalt. Hamarosan már hirdethetett is, a megrendelések egyre nagyobb számban érkeztek, s 1899-ben gyárat alapított. 1901-ben bekövetkezett halálakor cége már piacvezetőnek számított, 1919-ben a versailles-i békét is Waterman töltőtollal írták alá.

A töltőtollat a múlt század közepétől a magyar Bíró László által kifejlesztett golyóstoll szorította háttérbe, de gyártása korántsem szűnt meg. Ma főként kisiskolások és cégvezetők, menedzserek, politikusok használnak töltőtollat, no persze nem ugyanolyat: az előbbiek többnyire a "filléres", az utóbbiak a több ezer forintos (dolláros) változatot. Egyes helyeken az általános iskola alsó tagozatában töltőtoll használatával próbálják rászoktatni a gyerekeket a helyes tolltartás, -fogás elsajátítására, mert a töltőtoll csak egy bizonyos szögben tartva hagy folyamatos nyomot a papíron. A topmenedzserek körében pedig státusszimbólummá, használati tárgyból presztízstárggyá vált a töltőtoll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár