Hitler elfeledett szövetségesei

Megfejtették a leghíresebb gyerekmúmia titkát

2009. január 30. 08:48 National Geographic News

1920-ban egy olasz orvos a világ egyik legjobb állapotú gyerekmúmiáját hozta létre, ám a pontos receptnek a férfi hirtelen halála miatt nyoma veszett. Hagyatékának átkutatásakor azonban végre fény derült a formula összetevőire.


1920. december 6-án Szicíliában tüdőgyulladásban vesztette életét az alig két éves Rosalia Lombardo. Apja kérésére ekkor egy ismerős, Dr. Alfredo Salafia, olasz preparátor és balzsamozó mumifikálta a testet, és a beavatkozás olyan jól sikerült, hogy a kislány fizikai maradványai tökéletes állapotban maradtak fenn. A Csipkerózsikának is nevezett múmiát nem sokkal később üvegkoporsóban vitték a palermói kapucinus kolostor katakombáiba, ahol azóta egy üvegfal mögött tekinthető meg.

A tökéletes mumifikálás titka azonban elveszni látszott: az eljárást végző orvos ugyanis a beavatkozás után alig két nappal meghalt. Egy olasz antropológus, a Bolzanói Múmiamúzeum igazgatója, Dario Piombino-Mascali most sikerrel fejtette meg a titkot, amelynek segítségével konzerválták a testet. A szakember ugyanis megtalálta Salafia rokonait, akik még mindig őrizték híres felmenőjük hagyatékát. Salafia papírjainak átkutatása során egy kézírásos feljegyzés is előkerült, amelyben a férfi az általa használt balzsamozó anyagokat jegyezte le: eszerint formalint, cinksókat, alkoholt, szalicisavat és glicerint fecskendezett a kislány testébe.

A hatásos baktériumölőnek számító, formaldehid és a víz keverékéből születő formalin mára széles körben elterjedt a balzsamozást végzők között, és azt Salafia szinte elsőként használta ilyen célokra. Az alkohol a katakombában lévő környezeti körülményekkel együtt hatásosan szárította ki Rosalia testét, a glicerin megakadályozta a túlzott kiszáradását, a szalicilsav pedig a gombák ellen védett.

"Igazán élethűvé és ellenállóvá a cink tette Rosalia testét" - szögezte le Melissa Johnson Willams, az Amerika Balzsamozók Szövetségének vezetője - "A cinket Amerikában már nem használják mumifikáláshoz. A cink szinte kővé dermesztette, ha múmiáját kiemelnénk a koporsóból, és talpra állítanánk, gond nélkül megállna a saját lábán". Piombino-Mascali szerint Salafia művész volt, aki "a mumifikálást a legmagasabb szinten végezte."

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!