Így éltünk a hatvanas években

2009. január 23. 10:55

URL: http://mult-kor.hu/20090123_igy_eltunk_a_hatvanas_evekben

Elvek és alkuk - Így éltünk a hatvanas években címmel történeti kiállítás nyílik a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban: a tárlaton a hatvanas évek, a kádári konszolidáció világát jelenítik meg.


Kádár János Csillebércen
MTI

Béres Katalin muzeológus szerint egyre nagyobb az érdeklődés a közelmúlt tárgyi emlékei iránt és a szakembereknek is érdekük, hogy a szocializmus évtizedeinek tárgykultúráját mihamarabb múzeumba mentsék. Ezek a tárgyak ugyanis hamar megsemmisülnek, minőségileg sem olyanok, mint a régebbi korok emlékei, amelyek generációról generációra öröklődtek - fogalmazott a történész.

Béres Katalin hozzáfűzte: a tárlat azt az ellentmondást mutatja be, amikor a "puhuló" diktatúrában élnek az emberek, a hétköznapokat a hatalom igyekszik élhetővé tenni, ugyanakkor a besúgóhálózaton keresztül mégiscsak jelen van. A kiállításon az első két enteriőr az otthon: egy kisgyermekes városi értelmiségi család szobája és egy a falusi kockaház konyhája, ahol még a hagyományos kredenc látható, de már megjelennek a modern kor kellékei is. Zala megyében 1963-ban fejeződött be a villamosítás, ettől kezdve a háztartásokban megjelentek a gépek: a hűtőszekrény és a rezsó is.

A lakótérből a látogató egy folyosóra érkezik, ami lehet akár a párt vagy éppen egy tanácsépület előtere is. A rácsos faliújságokon helyezték el a korszakra legjellemzőbb információkat, képeket. A folyosóról nyílik a tanácsterem, amelyet "szocialista szertartásokra" - névadókra, KISZ-esküvőkre - rendeztek be: ezekkel a ceremóniákkal az egyház befolyását próbálták meg ellensúlyozni. Mellette ifjúsági klub, ide jártak fél évszázaddal ezelőtt a hosszú hajú, miniszoknyát viselő fiatalok.

A folyosót fal zárja, aminek a térelválasztó funkció mellett szimbolikus jelentése is van. Ez a "hatalom fala", amiről Kádár János néz le a népre, itt helyeztek el fotókat a munkásőrségről és a néphadseregről is. A falon túl a szabadba jutunk, az utca rendjét egy korabeli egyenruhás rendőr felügyeli, mellette oldalkocsis motorkerékpár. A "téren" berendezett színpad mögött látható a Ciklon - a hatvanas évek népszerű helyi együttesének - óriásplakátja és itt kapott helyet Zorán gitárja, ami akkoriban került az együttes egyik tagjának a tulajdonába.

A maszekok világát aprócska fodrászüzlet illusztrálja a tárlaton, vele szemben egy vasúti váróterem található. A hatvanas években már engedélyezték az utazásokat: a piros útlevéllel évente lehetett a szocialista országokba utazni, a kékkel pedig háromévente a nyugati országokba. A kiállításon megjelenítik a mozit is, hiszen a hatvanas években már a legapróbb településekre is eljutottak a filmek. A Magyar Nemzeti Filmarchívum anyagából néhány filmhíradó-részletet is levetítenek.

A tárlat április végéig lesz látható Zalaegerszegen, majd Keszthelyen és Nagykanizsán is bemutatják. A kiállítási tárgyak egy része aztán a visszakerül a tulajdonosokhoz, a többit pedig a múzeum történeti gyűjteményében őrzik majd - mondta végezetül Béres Katalin.


További információ: Göcseji Múzeum - Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága, 8900 - Zalaegerszeg, Batthyány utca 2., Nyitva tartás: I.1-III.31.: K-Szo 9-17, IV.1-X.31.: K-V 10-18, XI.1-XII.31.: K-Szo 9-17, Tel.: +36 (92)314-537