2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Nem nyitják fel a Buddha-dobozkát

2008. november 26. 09:01 The Daily Telegraph

A kínai régészek szerint egy Nancsingban (Nanjing) augusztusban előásott, ezeréves miniatűr pagoda zárt fémládái mélyén Sziddhárta Gautama herceg koponyacsontjának egy apró darabkája rejtőzhet. A felnyitásról azonban egyelőre szó sem esett.


A városban augusztusban fedezték fel azt a pagodát, amelynek belsejében egy különleges koporsó rejtheti az értékes csontot. Az 1,2 méter magas, 45 centi széles, négyemeletes építmény akkor készülhetett, amikor az i.e. 2. században Asóka utasítására 84 ezer pagodát emeltek a térségben. Asóka az Orisszával vívott véres háború után tért át a buddhizmusra, majd életét az új vallás elterjesztésének szentelte.

A Nancsingban előkerült láda fából készült, és azt kívülről ezüst, míg belül arany díszíti, illetve színezett üveg és borostyán is került bele. Az építményre tökéletesen illik a Csanggan buddhista templom alatti szentély leírása, így most valószínűleg annak egy részletét találhatták meg.

Az aprócska pagodában egy arany koporsóban egy ezüst dobozt találtak, ami Buddha koponyájának egy apró darabját rejtheti. Ezt azonban egyelőre még csak a technika miatt tudták megállapítani: az átvilágítás után még nem döntöttek a doboz felnyitásáról. Az apró ereklye jelenleg a helyi múzeumban látható.

A helyi régészeti részleg vezetője, Csi Haining szerint a pagodácska azért is egyedülálló, mert a világon nagyon kevés Buddha-ereklyét ismernek. A koponyadarabot rejtő dobozok felnyitása nem lesz egyszerű: ezt példázza az is, hogy a kínai hatóságok 2001-ben egy olyan dobozkát találtak, amelyben Buddha haja lehet, ám végül a felnyitásra nem került sor, mert attól félnek, hogy a levegő tönkretenné a maradványokat.

A történeti Buddha, családi nevén Sziddhártha Gautama (Lumbini, i.e. 563 - i.e. 483, Kúsinagara, a mai Nepál területén), a buddhizmus vallásának agnosztikus alapítója 80 éves korában hunyt el. A legendák szerint mérgezett gomba került az ételébe, amikor egy kovács (aranyműves) ebédre hívta Buddhát és néhány tanítványát. Újabb kutatások és elméletek szerint valószínűleg már korábban gondjai voltak az emésztéssel és bélfodor infarktus vezetett a halálhoz.

Elhamvasztották majd ereklyéit 8 részre osztották. Ezen ereklyék egy jelentős része Sri Lankán „található”. A jobb kulcscsontja (nem látható, mert egy tömör ereklyeépítményben helyezték el – dagoba, sztúpa belsejébe), bal szemfoga, melyet Kandy városban a Szent Fog Templomában őriznek. A fogat egy elefántcsontból készült tokban tartják – másolata a múzeumban látható, és így csak jókora darab fognak látszik, mert ez a tok és nem maga a fog másolata –, majd ezt a tokozott fogat aranyból készült 25-30 cm magas hordozható arany dagoba/stupa-ban tartják bezárva. Nem nyitják fel – az angol gyarmatosítók egyszer felnyitották, meg szerettek volna győződni az ereklye létéről. Az ereklyetartót évente egyszer (július hó teliholdjának napján) körbehordozzák a városban.

A buddhizmus történetének szakértői szerint a felfedezés egyedülálló, és ezáltal Nancsing újra a buddhizmus egyik központjává válhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár