Hitler elfeledett szövetségesei

Így választanak az amerikaiak

2008. november 4. 08:54

Quincy Adams, a meztelen elnök

Egyetlen ember volt az amerikai történelemben, aki úgy lett elnök, hogy indult a választáson, de nem ő kapta a legtöbb elektori szavazatot: John Quincy Adams. Az 1824-es kampány során fordult elő először és utoljára, hogy hiába végzett az élen Andrew Jackson 153.544 szavazattal és 99 elektori vokssal, mégsem ő lett az USA 6. elnöke. Második J. Q. Adams lett (108.740 szavazat + 84 elektori voks), a harmadik William H. Crawford (46.618 + 41), a negyedik helyen pedig Henry Clay végzett (47.136 + 37). Mivel a négy induló közül egyik sem ért el meggyőző fölényt a többivel szemben az elektori szavazatokat illetően, a képviselőházra hárult a felelősség: válasszanak elnököt az első három befutó közül. Időközben Clay átállt Adams oldalára, és az így összegzett voksok már döntőnek bizonyultak Jacksonnal szemben. Adams lett az elnök, aki természetesen nem maradt hálátlan az őt támogatókkal szemben. Henry Clay nagylelkűségéért cserében megkapta a külügyminiszteri posztot.


John Quincy Adams

A korai elnökök értelemszerűen sok mindenben tudtak elsőséget szerezni hivatali idejük alatt. Ez alól Quincy Adams sem kivétel. Nemcsak arról volt nevezetes, hogy az első amerikai elnök, aki egy korábbi elnök fiaként töltötte be ezt a posztot (John Adams, az USA 2. elnöke volt az apja), hanem ő volt például az első amerikai elnök, aki interjút adott egy női riporternek. Anne Royall a kor amolyan szamizdat újságírójának felelt meg: nem hivatalos, négyoldalas újságocskákat nyomtatgatott árvaházi gyerekek segítségével. A Fehér Ház nem vette komolyan, és kérését, miszerint az elnökkel akar interjút készíteni, időről-időre elutasították.

Anne-t azonban nem lehetett könnyedén lerázni. Mivel tudta, hogy Adams reggelente szívesen úszik egyet a Potomac-folyóban, megleste az elnököt, és míg az meztelenül pancsikált, addig Anne összeszedte a parton heverő elnöki göncöket, és felmászott egy fára. Adams kissé morcos volt, amikor a vízből kijőve azzal kellett szembesülnie, hogy a parttól a rezidenciáig tartó pár száz métert pucéran kell megtennie. Ekkor jelezte Anne, hogy létezik más megoldás is. Visszaadja a ruhát, ha nyilatkozik neki az elnök. Adamsnak nem volt sok választása.

Az elektori voksokért folyó harc rövidesen nagyon erős önfegyelemre késztette a pártokat. Egyik csoport sem engedhette meg magának ugyanis, hogy több jelöltet indítson saját portájáról. Így lassacskán a kezdeti 10-12 elnökjelöltből 2-3, maximum négy lett, és egyre erősebb hangsúlyt fektettek a mindenkori elnökjelöltek azon államok megnyerésére is, ahonnan több elektori szavazatot remélhettek. Így fordulhatott elő, hogy 1912-ben hiába kapott Theodore Roosevelt és William H. Taft összesen több szavazatot (7.605.291), mint a nyertes Woodrow Wilson (6.296.547), ha utóbbi 4,5-szer több elektori voksot tudott begyűjteni, mint ők, ketten együtt (435:96).

A legnagyobb különbségű győzelem az elektori voksok elhódításában James Monroe nevéhez fűződik. 1820-ban mindössze 1 voksot bukott el (231:1). Abraham Lincoln hasonlóan meggyőző fölénnyel nyert 1864-ben. Ugyan ellenfele csupán 400 ezer szavazattal kapott kevesebbet, mint ő (2.206.938:1.803.787), elektori voksainak száma mégis tízszer több volt, mint George McClellané (212:21).

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!