2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Exhumálhatják García Lorca maradványait

2008. szeptember 22. 09:57 MTI

Nem ellenzi Federico García Lorca családja, hogy felnyissák azt a spanyol polgárháborús tömegsírt, ahol feltehetően a spanyol költő és drámaíró nyugszik. A francoisták feketelistáján szereplő Lorcát 1936. augusztus 19-én mindenféle tárgyalás és bírósági ítélet nélkül kivégezték.

"Nem fogjuk ellenezni. Bár jobban szeretnénk, ha ez nem történne meg, de tiszteletben tartjuk a többi fél akaratát" - idézte Laura García Lorcát, a költő unokahúgát csütörtökön az El País spanyol napilap.

A tömegsírban nyugvó két másik férfi rokonai a múlt héten azzal a kéréssel fordultak a spanyol legfelső bírósághoz, hogy rendelje el e sír megnyitását. Kérésük egy egyre terebélyesedő mozgalomnak a része, amely azt szorgalmazza, hogy tisztességes temetést biztosítsanak annak a több ezer embernek, akiket Francisco Franco tábornok támogatói gyilkoltak le és temettek tömegsírokba.

A Lorca család hosszú ideig nem akarta bolygatni a dolgot. A vizsgálódások szerint a költőt, aki soha nem titkolta homoszexualitását, egy Dioscoro Galindo Gonzalez nevű tanárral és két szakszervezeti aktivistával együtt lőtték agyon 1936. augusztus 18-án a Granada tartomány déli részén lévő Viznar-szurdok közelében.

Feltételezések szerint több ezer embert lőttek agyon és löktek bele a szurdokba. A térségben emlékparkot állítottak a polgárháború környékbeli áldozatainak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár