2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szex az első világháborúban

2008. szeptember 12. 13:04

Joshua Levine hamarosan megjelenő „Forgotten Voices of the Somme” (A Somme elfeledett hangjai) című könyve betekintést enged az első világháború katonáinak testi örömeibe - írta a Daily Telegraph.

Egy fiatal katona lépett be a hálószobába. Ez volt az első alkalom, hogy elment egy prostituálthoz, ezért nyugtalan és zavart volt. Nem volt képes a szexre. "Impotens voltam" - mondta. Az ilyen visszamlékezések, csaknem 90 évvel az első világháború után, nemigen szerepelnek a történelmi könyvekben, versekben. Ez a vallomás azok között a nemrég felfedezett beszámolók között található, amelyek azokról a fiatalemberekről szólnak, akik a halál árnyékában ott kerestek szexuális örömöket, ahol tudtak.

A feljegyzéseket Joshua Levine fedezte fel, amikor anyagot keresett új könyvéhez. Az archívum több mint 56 ezer óra interjút tartalmaz főleg olyan veteránokkal, akik már rég nem élnek. A csatákra való visszaemlékezések és a bajtársak elvesztése felett érzett fájdalom között meglepően nyíltan beszélnek a szexről és szexualitásról, annak elenére, hogy ez az ő nemzedékük számára tabu volt.

George Ashurst tizedes arról beszélt, amikor Franciaországban meglátogatott egy bordélyt, amely a frontvonal mögött működött. "Fehérbort ittunk a bárban, amely zsúfolásig tele volt. Öt nő volt ott, akikkel öt frankért fel lehetett menni a hálószobába. A szobákhoz vezető lépcső tele volt férfiakkal, akik arra vártak, hogy rájuk kerüljön a sor. A barátommal, Tommal leültünk az egyik asztalhoz, amikor a tábori lelkész bejött, és jól ledorongolt bennünket. 'Egyikőtöknek sincs anyja vagy nővére?'"

Szolgálaton kívül a pilóták több kiváltságot élveztek, mint az átlag katonák. Egy névtelen repülőtiszt a prostituáltakkal kapcsolatos élményeiről mesél: "A lányok mindig örültek a pilótáknak, mert az sok pénzt jelentett. Az egyik az alacsony Marguerite volt, aki nagyszerűen nézett ki. A magas, sötét Fifi szintén igen kedvelt volt. Ezenkívül ott volt a lapos orrú Pug, és a kövér combú Tiny. Nagy mulatságot csaptunk, rengeteg pénzt költöttünk olcsó pezsgőre, a lányoknak csak ez számított."

Az egyik bordélyház még viagrához hasonló szert is kínált. Fred Dixon közlegény így mesélt róla: "Az egyik bárban egy kedves idős francia hölgy kávét osztogatott egy kancsóból, két fiatal lány pedig egy tablettát adott hozzá, amelyről azt állították, hogy felerősíti szerelmi képességeinket. Hayley-Bell ezredes, Hayley mIlls színésznő nagyapja igen mohó volt. Ő kettőt is vett."

A homoszexualitás illegális volt, és a hasonló gyakorlatot folytatókat megbélyegezték. Tommy Keele tizedes arról mesélt, hogyan osztotta meg az ágyát egy karmesterrel, aki a lövészárokból jött. "A harmadik éjjel arra ébredtem, hogy valaki matat a fenekemnél. Azt gondoltam, hogy csak álmodom, Ellöktem a kezét, majd újra elszundítottam. Nem sokkal később megismétlődött a dolog; a keze ismét ott volt a hátsómon, gyorsan ellöktem és azt mondtam: 'Ne merészeld!' Valamit motyogott álmában, és én ismét elaludtam. Aztán már tovább ment, és majdnem megerőszakolt. Ekkor feléje fordultam, és megütöttem. Kilöktem az ágyból. Megragadtam, és ököllel ütni kezdtem az arcán és a fején. Azt mondta: 'Fel foglak jelenteni, és hadbíróság elé állítanak.' Azt válaszoltam: 'Jó! Te jelented holnap reggel, és meglátjuk, ki fog nyerni. A homoszexualitás bűnnek számít a hadseregben, és halálbüntetéssel jár. Agyonlőnek, ha elárulom, hogy megpróbáltál közösülni velem.' Egy szót sem szólt. Később már sajnáltam, mert mindenki ki volt éhezve a szexre. Nem voltak igazi lányok a környéken. Valószínűleg csak elfogta a vágy, és bármi jó volt."

Levine nyolc hónapig dolgozott a könyvön, amely októberben jelenik meg. "Az emberek csak megpróbálták elviselni valahogy a helyzetet, ahogy mindig is tették, és az egyik időtöltés a szex volt. A legtöbb férfi szigorú viktoriánus szellemben nőtt fel. Valószínűleg még szüzen mentek Franciaországba, ahol olyan lehetőséget kaptak, amelyben Angliában nem lehetett volna részük. Tudták, hogy nem élnek sokáig, ezért mindent kipróbáltak."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár