Hitler elfeledett szövetségesei

Budapesten randevúztak a világörökségi városok

2008. szeptember 11. 16:04

A régió világörökségi városainak összefogását, együttműködését és egymást támogató fejlesztését jelölték meg közös célként az UNESCO Világörökség Városok Szervezete közép- és kelet-európai tagjainak képviselői szerdán Budapesten kezdődött tanácskozásukon.

A régión belüli eszme- és tapasztalatcserét szolgáló háromnapos konferenciát Demszky Gábor főpolgármester nyitotta meg, aki a találkozó egyik fő céljaként az egymástól való tanulást, a már kidolgozott és bevált városfejlesztési technikák megosztását jelölte meg. A főpolgármester követendő példaként hozta fel a Budapest építészeti örökségének megóvásáért tett lépéseket, melynek eredményeként több száz történelmi épületet eredeti állapotának megfelelően állítottak helyre.

Selmecbánya: tőlünk tanulnának?

Demszky Gábor az összegyűltek által képviselt 33 város közös céljaként jelölte meg a különböző európai uniós támogatások megszerzését, szerinte a cél elérése érdekében a régió településeinek össze kell fogniuk. Beszéde végén megjegyezte, hogy Budapest nemrégiben felkerült a világ tíz legvonzóbb úti céljainak listájára, olyan városokkal együtt, mint például Barcelona, New York vagy London.

A hetedik alkalommal megrendezett konferencia keretében Pavol Balzanka, Selmecbánya polgármestere és Ikvai-Szabó Imre, Budapest alpolgármestere együtt nyitotta meg a Világörökség Gyermekrajzok 2008 című kiállítást, melyre a régió valamennyi országából érkeztek pályázatok. Pavol Balzanka úgy vélte, hogy a kiállítás nagyon jó példa az UNESCO-hoz tartozó városok sikeres együttműködésére, hidat képezve a különböző kultúrájú és méretű települések között.

Ikvai-Szabó Imre felhívta a figyelmet a fiatalok szerepének fontosságára értékeink megőrzésében. Emlékeztetett arra, hogy a világörökségi gondolat átadása a fiatalabb generációnak a konferencia egyik fő feladata. "Ez a kiállítás arra kell, hogy emlékeztessen minket, hogy egymással barátságban, együttműködésben tudunk sikeresek lenni Kelet-Közép-Európában" - tette hozzá az alpolgármester.

Marek Kapusta, aki a szlovákiai Selmecbányán zajló örökségvédelmi projektek menedzselésével foglalkozik, elmondta: a konferenciától azt várja, hogy az örökségvédelem terén több tapasztalattal rendelkező kollégáitól eltanulhatja az értékek megőrzésének különféle technikáit és a magántulajdonosok motiválásának módjait.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!