7 végzetes pillanat

Kitüntették a lila boszorkányt

2008. július 24. 07:55

A forradalom hőse lett az egykori "lila boszorkány", azaz Margot Honecker, az egykori keletnémet kommunista párt- és állami vezető, Erich Honecker Chilében élő özvegye.

A félreértések elkerülése végett: a 81 éves Margot Honecker - akire annak idején hajszíne és kemény vezetési stílusa miatt ragasztották rá a `lila boszorkány` becenevet - nem Németországban, hanem Nicaraguában kapta a kitüntetést. Ráadásul azt személyesen - s a kommunista időkből ismert `forró csók` kíséretében - Daniel Ortega nicaraguai elnök adta át az özvegynek.

Az egykori NDK leggyűlöltebb - Latin-Amerika több országában ugyanakkor nagyra becsült - asszonya a német lapok beszámolói szerint az 1916-ban elhunyt íróról, költőről és politikusról, Rubén Daríóról elnevezett emlékérem arany változatát kapta, amely a legmagasabb nicaraguai elismerésnek számít. A kitüntetést a nicaraguai forradalom 29. évfordulója alkalmából ítélték oda Honecker özvegyének.

Fotó: Getty

A lila boszorkány (balra) 1989-ben

Az 1927. április 17-én Halléban egy cipész és egy gyári munkásnő lányaként született Margot Honecker 1963-tól egészen a volt kommunista állam összeomlásáig, 1989 novemberéig állt a kulturális minisztérium élén. Minisztersége alatt mindvégig az egyházak ádáz ellenfelének számított, és mindent megtett az iskolák politizálása, illetve militarizálása érdekében. 1991 márciusában férjével együtt Moszkvába menekült, ahonnan Chilébe utaztak tovább.

Értesülések szerint a kitüntetés alkalmából Managuában nagyszabású ünnepséget tartották, forradalmi zene mellett egyformán éltetve Nicaraguát és a szocializmust. Az ünnepségen részt vett Hugo Chávez venezuelai elnök is, aki a közelmúltban Angela Merkel kancellárt a nácikhoz hasonlította. Szemtanúk szerint a 81 éves Margot Honecker "énekelt, nevetett, tapsolt és sugárzott", akárcsak évtizedekkel korábban.

Az 1994-ben Chilében elhunyt Erich Honecker özvegye - aki a krónikák szerint mindvégig valóságos bábfiguraként irányította férjét - egy évvel ezelőtt, 80. születésnapja alkalmából német újságíróknak azt nyilatkozta, hogy nem kíván visszatérni Németországba. Azt hangoztatta, hogy egyáltalán nincs honvágya, s jól megél havi 1500 eurós nyugdíjából, amelyet a német állam utal neki.

Az egykori NDK a Pinochet-diktatúra idején számos baloldali ellenzéki személynek nyújtott menedékjogot, s a nicaraguai sandinista forradalom egyik legfőbb támogatója is volt. Nem csoda hát, hogy a managuai ünnepségen a volt férjnek, Erich Honeckernek is bőven kijutott az elismerésből. Margot Honecker pedig ismét a német újságok főbb híreiben szerepelt.

(Múlt-kor/MTI)

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!