2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori szemfedőhöz hasonlítják a torinói leplet

2008. június 9. 12:14

Közelebb vihet-e a Júdeai sivatagban talált 6000 éves szemfedő a torinói lepelről folytatott viták lezárásához? Ez a kérdés foglalkoztatja Olga Negnevickit, az Izraeli Múzeum restaurátorát.

"Ha a jerikói leplet a legmodernebb technológia felhasználásával vizsgáljuk meg, akkor az így kapott információk talán segíthetnek megoldani a torinói lepel rejtélyét" - mondta Negnevicki.

A 7x2 méteres, finoman díszített lepelre izraeli régészek bukkantak a Harcos barlangja bejáratánál, amikor Wadi el-Mekkukah közelében további holt-tengeri tekercsek után kutattak. Azt ugyan nem találtak, de felfedezték egy előkelő ember 6000 éves sírját, amelyben a holttestet szépen kidolgozott vászonba burkolták. A csontváz mellett kardot, fatálakat, bőrszandált és íjakat is feltártak.

A torinói lepelhez hasonlóan ezen az anyagon is vérfoltok vannak, amely valószínűleg egy sérülésből származott. A gondos restaurálás után a leletet először New Yorkban, majd az Izraeli Múzeumban állították ki, aztán pedig a jeruzsálemi Régészeti Hatóság raktárába vitték.

A 4,3 m x 90 cm-es torinói lepel egy vérrel borított férfi testének lenyomatát ábrázolja, és sokan úgy vélik, hogy Jézus halotti szemfedője. Az 1998-ban végzett radiokarbonos vizsgálat a lepel keletkezésének korát 1260 és 1390 közé teszi, ami kizárja Jézus személyét. Mások szerint a radiokarbonos vizsgálat hibás, és a lepel legalább 1300-3000 éves. A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói szerint a virágporvizsgálat 8. század körüli jeruzsálemi eredetre utal.

A rengeteg vizsgálat és kutatás ellenére a torinói lepel, amelyet először 1357-ben Lirey-ben (Franciarszág) említenek, továbbra is rejtély marad. Heves viták folynak arról, hogy keresztény bizonyítékról, középkori művészeti alkotásról vagy hamisítványról van-e szó.

A jerikói lepel vizsgálatától azt remélik, hogy közelebb visz a torinói lepel korának meghatározásához, és pontosabb információkat tesz lehetővé. "Ez az új lelet fényt deríthet a torinói lepel rejtélyére. Egész idő alatt itt volt, és senki sem törődött vele" - mondja Ámosz Notea professzor, az izraeli kutatóintézet vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár