2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cenzorok figyelték Lolka és Bolka kalandjait

2007. január 16. 13:15

A szocialista blokk két népszerű rajzfilmfigurája, Lolka és Bolka - akiknek a történetein a mai harmincas, negyvenes korosztály is felnőtt - elmúlt negyven éves.

Egyes becslések szerint a két nyolcéves fiú kalandjait 80 országban közel egy milliárd néző kísérhette figyelemmel. Külön érdekesség, hogy az 1978-as iszlám forradalom után Iránban betiltották az európai és amerikai rajzfilmeket, viszont ez a lengyel sorozat volt az egyetlen, amelyet vetíteni lehetett. Megkönnyítette a testvérpár külföldi népszerűségét, hogy a filmeket nem kellett szinkronizálni.A "Lolka és Bolka" sorozat első részét 1963-ban mutatták be, az ötletgazda Władysław Niehrebecki a figurákat saját gyermekeiről mintázta (Bolka a magasabb, vékonyabb, aki piros sortban, sárga ingben szerepel, Lolka az alacsonyabb, lila nadrágban, fehér ingben látható). Egy évtizeddel később a fiúk - főleg a nőnemű közönség követelésére - egy lánypartnert is kaptak, Tolát.

20 év alatt Lolka és Bolka valóságos világutazókká váltak: jártak Kanadában, Argentínában, Mexicóban, a Góbi sivatagban, az Orinoco folyónál, a Vadnyugaton, és részt vettek olimpián is. Az már külön lengyel jellegzetesség, hogy 1980-ban elkészült részekben a fiúk a szocialista munkásság elitjéhez, a bányászokhoz is ellátogattak.

A sorozat apolitikus jellegéhez ennek ellenére nem férhet kétség, ám a lengyel cenzorok mégis rendszeresen ellenőrizték az egyes részek tartalmát. Habár egyetlen részt sem tiltottak be, a rajzfilm alkotói tudatában voltak annak, hogy a disznó nem lehet vörös színű, a várost nem lehet templomtoronnyal ábrázolni, vagy a fiúk nem ünnepelhetik meg a karácsonyt.A nevek egyébként a Bolesław és a Karol kicsinyített változatai (a lengyel eredetiben: Bolek és Lolek; a magyar fordítás a két név birtokos esetét jelöli), az angolszász országokban Jim és Jam, illetve Bennie és Lennie néven ismerik őket. Jellemző népszerűségükre, hogy a tavaly Las Vegasban megrendezett filmkiállításon a kalandjaikat tartalmazó DVD-t nagyobb érdeklődés övezte, mint Andrzej Wajda vagy Krzysztof Kieslowski filmjeit. Jelenleg Lolkával és Bolkával a tévéképernyőn kívül könyvekben, kifestőkben, számítógépes játékokban találkozhatunk.

Lagzi Gábor - Terra Recognita Alapítvány

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár