2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átépítenék Róma ókori városmagját

2004. március 11. 11:15

Ókori formájában épülhet újjá Róma történelmi városmagja, ha az olasz főváros polgármesterének terve valóra válik - olvasható a Reuters nyomán a History Todayben. Az örök város első embere ugyanis azzal bízta meg Carlo Aymonino építészprofesszort: tervezze át a Forum környékét, hogy `a turisták számára jobban érvényesülhessenek a történelmi műemlékek`.

Korábban

Ókori amfiteátrum Cordobában
Római amfiteátrum maradványaira bukkantak a dél-spanyolországi városban helyi régészek. A monumentális ellipszis alakú épület a Krisztus utáni első században épült. Alapterülete 178-szor 145 méter, magassága eléri a húsz métert.
Történelmi cement
Az Európai Unió 5. Kutatási és Technológiafejlesztési keretprogramjának egyik projektje a már a rómaiak által is használt, római cement újragyártására jött létre.
Vegetáriánus gladiátorok
A közelmúltban a mozikban vetített hollywoodi film is azt a képzetet kelti, hogy a gladiátorok hatalmas termetű izompacsirták voltak. Pedig nem. Babból és árpából álló diétán éltek, hogy elhízzanak.
Mars, a vörös bolygó istene
Mars az ókori Róma egyik legfontosabb mitikus alakja volt, széles körben és számos formában tisztelték. Nemzői Jupiter és Juno, gyermekei pedig Romulus és Remus voltak.
Ókori kikötő Nápoly alatt
A nápolyi metró építésekor megtalálták Neapolis ókori kikötőjét a város egyik legforgalmasabb tere alatt 13 méterrel.

A 78 éves építész tervei között szerepel például, hogy bizonyos helyeken vörös téglával egészítené ki a Colosseumot - a hatalmas cirkuszt, ahol egykor 50 000 polgár nézhette emberek és állatok küzdelmét. "Egyáltalán nem valami új olasz Disneyland építéséről van szó. Sőt, épp az ellenkezőjét akarjuk: egy egyedi műemlék történelmileg hiteles és pontos rekonstrukcióját" - nyilatkozta az építész a Reutersnak adott interjújában.

Aymonino terve újra feleleveníti azt a régi vitát, hogy a műemlékeket vajon eredeti állapotuknak megfelelően kell helyreállítani, vagy meg kell hagyni olyannak, amilyenné az idő és a történelmi viszontagságok formálták őket. Az idős római építész kétségkívül az előbbi álláspontot osztja: "Ma elektromos árammal működő lift is van a Colosseumban, amit tervezői aligha építettek bele annak idején" - jegyezte meg ironikusan. A birodalom rabszolgái 8 évig építették a hatalmas színházat, melyet i. sz. 80-ban egy 100 napig tartó vad és véres harcijáték-sorozattal avattak fel.

Aymonino másik nagyszabású terve az, hogy felbontja a Forumot kettészelő, Mussolini idején épült utat. "Nevetséges, hogy még mindig ott van" - mondta az építész. "Mikor építették, betemettek egy csomó fontos romot, és kettévágták a Forumot." Aymoninot az az érv sem hatja meg, hogy ha eltűnik Róma egyik fontos útvonala, az amúgy is zsúfolt városban soha nem látott mértékben összetorlódik a forgalom. "A forgalom olyan, mint a víz. Mindig talál magának utat" - bölcselkedett az agg építész.

Ám még ezzel sincs vége Róma tervezett átalakulásának. Aymonino Mars Ultor templomát sem hagyná érintetlenül, mely ma múzeumként működik. "A három épségben maradt oszlop tényleg csodálatos, de miért ne építhetnénk fel köré a templomot egykori pompjában? Nem is kéne megkülönböztetni a régit az újtól, hadd olvadjanak össze."

És ha ezzel megvolnánk, Aymonino szerint "ideje némi vitalitást és pezsgést vinni a városba". "Természetesen nem bevásárló-utcákra gondolok, hanem könyvesboltokkal és kávéházakkal teli sétálóutcára. Valami olyasmire, amiből az emberek fogalmat alkothatnak a Forum egykori pezsgő, életteli hangulatáról."

Az építész nem készített még pontos költségvetést, de szponzorációs elképzelései önmagukban is sokkolni fogják a konzervatívabb művészet-pártolókat: "A Coca-Colához hasonló multiknak az imázsuk szempontjából jól jönne, ha egy ilyen tervet támogathatnának. Az egész világ elé kiállhatnának azzal, hogy ők renoválták a Colosseumot."

Aymonino április 21-én, a város megalapításának ünnepén nyújtja be terveit a római polgármesternek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár