2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

12 találmány, amellyel az amerikai őslakosok rukkoltak elő

2019. november 15. 18:29 Múlt-kor

Az amerikai kontinens őslakosait a legelterjedtebb narratívák a hódítók technológiájával szemben esélytelen, kőkorszaki fejlettségi szinten élő emberekként ábrázolják. Ezzel szemben e népek számos olyan találmánnyal álltak elő a kontinens európai gyarmatosítását megelőző elszigeteltségükben, amelyek arra sarkallták felfedezőiket, hogy föníciai, atlantiszi, származásukról költsenek elméleteket e fejlesztések magyarázatára – de volt olyan is, aki úgy gondolta, hogy a bibliai zsidók egy elveszett törzséről van szó. Mely ma is használt találmányokat köszönhetjük az Újvilág eredeti lakóinak?

kajak
Kajakozó inuit férfiak (kép forrása: museu.ms)

A kukorica

Habár egy növény esetében furán hangozhat annak „találmányként” való emlegetése, tény, hogy a ma ismert, világszerte termelt kukoricafajok nemesítése mintegy 10 000 évvel ezelőtt kezdődött az amerikai kontinensen.

Emellett a kukoricatermelő őslakosok útmutatására is szüksége volt az európaiaknak ahhoz, hogy maguk is eredményesen termeszthessék a mára nélkülözhetetlenné vált növényt.

A kukorica nemesítés előtti ősének az összefoglaló nevükön teoszinte nevű fűfélék tekinthetők, amelyeket a mai Észak-Guatemala és Dél-Mexikó területén kezdtek az őslakosok szelektíven termeszteni a nagyobb termés, illetve az ember által fogyasztható mértékben puha szemek jellemzőbbé tétele érdekében.

Miután létrehozták a kellően gazdaságosan termeszthető és könnyen ehető termésű növényt, az innen terjedt tovább a kontinensen északi és déli irányba egyaránt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Inuit férfi kajakkal, 1854. (kép forrása: trakkayaks.com)Kaucsukgumi kinyerése napjainkban Kamerunban (kép forrása: Wikimedia Commons)A dél-mexikói zapoték nép tagjai kukoricát hantolnak Diego Rivera (a festőművész Frida Kahlo férje) freskóján (kép forrása: histclo.com)Kép forrása: ststworld.comA Queshuachaca (kép forrása: trekvicunasausangate.blogspot.com)Tenochtitlán lakói erősítik ágyásaikat (kép forrása: DEA / G. Dagli Orti / De Agostini / Getty Images)A csattanó maszlag termése (kép forrása: bbg.org)Kép forrása: kammok.comA Lithospermium ruderale (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár