2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény John Lennonról

2022. december 7. 20:10 Múlt-kor

A zongorát, amelyen Lennon az Imagine-t komponálta, George Michael szerezte meg potom 2,1 millió dollárért egy 2000-ben lezajlott aukció során.

John Lennon
John Lennon

1. A Beatles sztárja, John Lennon, aki után tinilányok tízezrei vágyakoztak sikoltozva, utálta a hangját. Az elégedetlen zenész gyakran fordult menedzseréhez, George Martinhoz a következő kéréssel: „Nem tudnád simábbá tenni egy kis ketchuppal, vagy valamivel?”

2. A hatvanas-hetvenes évek fordulóján a vietnámi háború ellen tiltakozó John Lennon olyannyira felbőszítette Richard Nixon amerikai elnököt, hogy az a zenészre állította az FBI-t és a CIA-t. A két szervezetnek jogi indokot kellett találnia, amelynek segítségével ki tudták volna utasítani Lennont az USA-ból.

3. Az Imagine címmel 1971-ben megjelent dala Lennon szólókarrierjének legkelendőbb kislemeze lett. A dal a béke himnuszává vált szerte a világon és a neves Rolling Stone magazin a 3. helyre rakta a minden idők 500 legjobb dalának listáján.

Előfizetés

4. A zongorát, amelyen Lennon az Imagine-t komponálta, George Michael szerezte meg potom 2,1 millió dollárért egy 2000-ben lezajlott aukció során.

5. A tengerparti kikötőváros, Liverpool szülötteként Lennon imádta a tengert és a vitorlázást az óceánon. A nagy kékség annyira lenyugtatta, hogy amíg a vízen volt, soha nem dohányzott.

6. Lennon 25 éves korában szerezte meg a jogosítványát. Bár pénze volt hozzá, a menő kocsik irányítása adta gyönyört nem élvezhette sokáig. 1969-ben ugyanis totálkárosra törte a járgányát, és a balesetet követően soha többé nem ült a volán mögé.

7. Lennon – nem sokkal a halála előtt – az amerikai újhullámos banda, a B-52 debütáló albumát nevezte meg élete legnagyszerűbb lemezének, amit valaha hallott.

8. Lennon imádta a macskákat. Élete során 16 macskája volt; az elsőt Elvisről nevezte el.

9. 1980. december 8-án Mark David Chapman Lennon egyik lemezét dedikáltatta a zenésszel, majd pár órával később golyót eresztett bele.

10. Lennonnak nem volt temetése, csak egy virrasztást tartottak tiszteletére, ahol a rajongók közösen imádkozhattak lelki üdvéért. A zenésznek sírhelye sincs; felesége, Yoko Ono a New York-i Central Parkban szórta szét hamvait. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár