2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rabszolgák gyermekeként született Amerika első női milliomosa

2022. november 26. 16:20 Múlt-kor

Alig húszévesen már özvegy és egyedülálló édesanya volt, aki napi egy dollárért robotolt a mosodában, hogy lányát iskolába járathassa. A szépségipar és a hajápolás felé az indította el, amikor a mosoda vegyi anyagai miatt egy alkalommal kihullott a haja. Vállalkozásának sikerét a tudatos brandépítés és egy hatékony reklámkampány biztosította. A dúsgazdaggá váló üzletasszony élete végéig bőkezűen támogatta a hátrányos helyzetű társadalmi rétegeket, és arra biztatta nőtársait, hogy ne féljenek a saját lábukra állni.

Walker

Éhezés és hajhullás

Madam C. J. Walker 1867 decemberében egy Louisiana állambeli ültetvényen született Sarah Breedlove néven. Szülei öt gyermeke közül ő volt az utolsó s az egyetlen, aki már szabad emberként született. Bár a rabszolgaság intézménye megszűnt, a feketéket sokan még évtizedeken át másodrendű állampolgárokként kezelték, így a gyermekkor évei számára sem voltak egyszerűek.

Mindössze hétéves volt, amikor árvaságra jutott, tízéves korától már cselédkedni volt kénytelen a Mississippi állambeli Vicksburgben, ahol nővérével és annak férjével élt együtt. 14 évesen férjhez ment Moses McWilliamshez, csak azért, hogy elmenekülhessen a sógorától, aki rosszul bánt vele.

Az ifjú házaspárnak hamarosan kislánya született, Leila. Két évvel később azonban Moses meghalt, így az alig húszévesen megözvegyült Sarah a lányával Saint Louis városába költözött, ahol három bátyjával élt együtt. Egy mosodában talált magának munkát, de napi egy dollárnál alig keresett többet. A magánéleti tragédiák sorozatával sújtott fiatal özvegy aligha gondolta ekkor, hogy 25 évvel később kora legsikeresebb üzletasszonyaként tartják majd számon.

Felemelkedésében döntő szerepet egy kellemetlen testi tünete játszott, amely feltehetően betetőzése is volt magánélete problémáinak. A korabeli fekete nőkhöz hasonlóan Sarah maga is számos fejbőrbetegséggel küszködött, haja pedig erősen korpásodott, sőt egy alkalommal átmenetileg meg is kopaszodott. A probléma kiváltó oka az volt, hogy a mosodában túl sok lúg került a szervezetébe, de szerepet játszottak benne a korszakra jellemző rossz egészségügyi állapotok, a rendszertelen mosakodás és a szegényes táplálkozás is.

Részben ennek, részben a mosodai bérekkel való elégedetlenségének következtében célirányosan más munkát keresett magának: egy Annie Turnbo Malone nevű, többek között hajnövesztő szert árusító afrikai-amerikai szépségipari vállalkozónál ügynökként kezdett el dolgozni, feladata a cég termékeinek népszerűsítése és értékesítése volt.

Egy álommal kezdődött

A meggazdagodás felé vezető úton elmondása szerint egy álom indította el, amelyben „egy nagy fekete ember” azt súgta neki: indítson egy hajápoló szerekkel foglalkozó vállalkozást. Sarah úgy gondolta, az álombeli vízió a gyakorlatba is átültethető lenne, és – miután elhagyta második férjét – Denverben saját vállalkozásba kezdett. A kezdőtőkéje ekkor még kevesebb volt, mint a mosónőként keresett fizetése: mindössze 1,25 dollár (más források szerint éppen megegyezett azzal, vagyis 1,5 dollár volt).

Harmadik férje, az újsághirdetés-értékesítő Charles Joseph Walker támogatása és szakértelme segítségével vállalkozása jelentős fejlődésen ment keresztül, a cég élén már Madam C. J. Walkerként állt (nem kizárt, hogy ez a szokatlan név is szerepet játszott a sikerében). A nevet élete végéig megtartotta annak ellenére, hogy 1912-ben elvált a sikerében nagy szerepet játszó harmadik férjétől. A köztük lévő viszony megromlásához a férfi alkoholizálása és nőügyei nagyban hozzájárultak, a legnagyobb szerepe azonban annak volt, hogy Walker több ismerősének is elejtett néhány megjegyzést felesége csodahajnövesztőjének titkos összetevőjéről.

Az újabb magánéleti csalódással párhuzamosan Sarah cége, amelynek vezetésébe lányát is bevonta, rohamosan terjeszkedett, és 1913-ra már New York városában is saját szépségszalont nyitott. Az átütő sikert egy sajátos módszerrel és azt terjesztő „ügynökhadsereggel” érte el, akik szerte az Egyesült Államokban igyekeztek megismertetni a fekete nőkkel a hajápolás fogásait.

A „Walker-módszer” lényegében samponos hajmosásból, módszeres fésülködésből és hajnövekedést serkentő kenőcsök alkalmazásából állt. Madam C. J. Walker termékei a fakó és töredezett hajat puhává és ragyogóvá varázsolták – mondhatnánk egy mai hajsamponreklám szövegét megidézve. Az általa kifejlesztett hajnövesztő szerről egyenesen kifejtette: „a haja gyorsabban kezdett nőni [tőle], mint amennyi idő alatt kihullott”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Walker termékei a hajat puhává és ragyogóvá varázsoltákLeszármazottja, A'Lelila Bundles büszkén mutogatja a Villa Lewaróról készült fotókatA Walker által elindított szépítészeti képzés 1942-es évfolyamaLánya, A'Lelia sokszor személyesen ellenőrizte a szépségszalonban folyó munkátWalker hatalmas villát építtetett a Hudson folyó partján

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár