2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Öt ember, akit kitöröltek a történelemből

2015. március 31. 13:50

Goebbels rejtélyes eltűnése

A német filológiából doktoráló, kisebbségi komplexusát mindenáron legyőzni akaró Joseph Goebbels 1924-ben csatlakozott a nemzetiszocializmushoz, s fáradhatatlan munkastílusa, valamint sikerei miatt hamar felküzdötte magát az országos politikába. Goebbelsnek jelentős szerepe volt a weimari köztársaság szétverésében is.

Az 1933-as hatalomátvétel után a Nemzeti Közfelvilágosító és Propagandaminisztérium, illetve a Birodalmi Kultúrkamara vezetője lett, ő ellenőrizte a sajtót, a rádiót, a színházat, a filmet, a zenét és a képzőművészetet. Személyesen vezette a baloldali, liberális és zsidó szerzők könyveinek első nyilvános elégetését és nagyban rajta múlt, hogy a náci rezsim kedvező színben tűnt fel a németek előtt.

Hitler legközelebbi munkatársai közé tartozott, a Führer nélkül nem lett volna az, aki - de ez fordítva is igaz volt. Vezérére áhítatos csodálattal tekintett: „Meghajlok politikai zsenialitásod előtt” - írta róla. Hitler egyes ügyekben sokszor hiányosan, vagy utólag tájékoztatta, így ítéletei naplójában olykor igen gyorsan változnak, mégis valósággal imádta vezérét.

Goebbels

Pályafutása 1937-38-ban bicsaklott meg, amikor túl közeli kapcsolatba került Lída Baarova cseh filmszínésznővel, akiért még családját is majdnem otthagyta. Hitler rosszallása miatt ezt a lépést végül nem tette meg, de befolyása érezhetően csökkent. Mindez még nem lett volna elég ahhoz, hogy Sztálinhoz hasonlóan Hitler is Goebbels alakjának eltüntetésére utasítsa pártkatonáit, a híres német filmrendező, Leni Riefenstahl 1937-es fotójáról azonban valamiért mégis hiányzik az egykori propagandaminiszter. Ennek máig nem tudjuk az okát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár